Más ez a karácsony, de még sokkal fontosabb – 6500 embernek segítenek a Krisna-hívők

Fodor Hírek, Kiemelt, Sajtópont

Két hete kezdődött el a Krisna-tudatú hívők Országos Karácsonyi Szeretetlakomája. Céljuk, hogy ételosztásaikkal minél több rászorulót érjenek el, ám lehetőleg elkerüljék a tömeget; így idén a Blaha Lujza téri nagyszabású rendezvény helyett több helyszínen, más-más időpontban, kisebb csoportoknak osztanak ételt és élelmiszer adományokat.

Országosan összesen 6500 segélycsomaggal és ebéddel vendégelik meg a rászorulókat. A leginkább elesett embereket a helyi önkormányzatok és családsegítő szolgálatok, valamint a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei közreműködésével érik el. A vidéki ételosztások Somogy, Borsod és Heves megyében 18 települést, Budapesten pedig a BMSZKI 12 egységét érintik, és az elmúlt hetekben már 5 fővárosi helyszínen jártak!

„A rengeteg segélykérő telefonhívás, e-mail és üzenet azt jelzi számunkra, hogy ennél még sokkal több segítségre is szükség lenne az országban.” – mondta el Szilaj Péterné, szóvivő. „Idén megnövekedett a rászorulók köre, az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre. A jelen körülmények között nagy kihívást jelent az ételosztások megszervezése és a biztonságos lebonyolítás.”

Az Ételt az Életért humanitárius program 30 éve azon dolgozik, hogy a leginkább kiszolgáltatott embereket a felszínen tartsa, ezért nap mint nap egészséges, tápláló, vegetáriánus ételeket osztanak. Az ünnepek alkalmából ezt olyan tartós élelmiszer alapanyagokkal egészítik ki, amikből vendégeik maguk is tudnak főzni. Ennek köszönhetően a rászoruló családoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy szeretteik ünnepi ebédjéről maguk gondoskodjanak, épp mint egy normál háztartásban. A közös étkezés ugyanis a családok egyik legfontosabb megtartó ereje.

Karácsony napjain a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei rászorulóit látogatják majd végig. Az ünnepi ebédet előre kiporciózva szállítják ki, a tégelyekre pedig egy-egy kedves, személyes ünnepi jókívánságot is felragasztanak. Ezeket az üzeneteket az egyház jóakarói és támogatói kifejezetten a nehéz sorsú emberekre gondolva fogalmazták meg. Ezzel az apró gesztussal próbálják elviselhetőbbé tenni a nélkülözést a szeretet ünnepén.

(Fotók Balogh Tas, Foto Filo)