Immunerősítés az Ájurvédában – miért fontos a jó emésztés járványok idején?

Admin Életmód, Hírek, Kiemelt

India ősi, 5000 éves orvostudománya, az Ájurvéda minden kritikus helyzetben, vírusok, járványok esetén is a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Dr. Partap Chauhan a Jiva.com ájurvédás oldal orvosszakértője egy rövid videóban összegezte a legfontosabb ajánlásokat. Ezeket az elveket figyelembe véve rendkívül sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért!

Dr. Partap Chauhan elsőként arra hívja fel a figyelmet, hogy a félelem, a negatív vibráció, az aggodalom és a stressz, ami az ilyen helyzetek természetes velejárója, kísérőjelensége, a legjelentősebb immungyengítő tényező. A stressz hatására ugyanis átkerülünk az úgynevezett “fuss vagy menekülj” szimpatikus üzemmódba, amelynek hatására a testi alapfunkciók háttérbe szorulnak és az életben maradás válik a szervezet elsődleges céljává (a szerk.). Az emésztés lelassul, csökken a hatékonysága, az immunrendszer legyengül. Az Ájurvédában úgy nevezik ezt, hogy “ama”, azaz méreganyag képződik a rossz emésztés hatására, az ama pedig a szülőanyja egy sor betegségnek az emberi szervezetben.

Az Ájurvéda kiemelt figyelmet fordít a higiéniára, tisztaságra is. A száj higiéniájára, a naponta váltott tiszta ruházatra. Kiemelten fontos a járványügyi helyzetben a napi többszöri kézmosás, hiszen a vírusok zöme cseppfertőzéssel terjed. Nagyon fontos, hogy az arcot, nyakat, szem és száj környékét ne érintsük meg soha kézzel, használjunk papírzsebkendőt.

Az Ájurvéda számos immunerősítő és antibiotikus hatású növényt ismer. Ilyenek az amla, a ním, a tulszi vagyis a szent bazsalikom, valamint a guduchi dzsúz. Természetesen emellett nagyon fontos a citrusfélék fogyasztása, az elégséges C-vitamin bevitel érdekében. Európában erre a célra használják a bíbor kasvirágot (echinacea), de a D-vitamint is (a szerk.).

Az Ájurvédában azonban nagy hangsúlyt fektetnek az emésztés tüzének optimalizálására is, ha ugyanis ez rendben van, akkor a vitalitás, az immunerő, a védekezőképesség is megfelelően funkcionál, a szervezetünk képes megbirkózni a kórokozókkal. Ennek elősegítése érdekében ezért nem javasolt a hideg, hűtő hatású italok vagy hideg víz fogyasztása, ellenben a meleg, langyos víz nagyon is célratörő. Hatékony recept lehet, ha minden reggel elkészítjük a következő italt: 1 liter vízhez adjunk 1 tk köményt, 1 tk rmai köményt és 1 tk őrölt koriandert, valamint egy kevés friss gyömbért. A nap folyamán kortyolgassuk el ezt az italt.

Az innivalóba, vizünkbe más természetes antibiotikumokat is tehetünk. 1 pohár vízbe tehetünk 2-2 szem feketeborsot, szegfűszeget és egy ujjnyi összevágott friss gyömbért. De a menta tea, gyömbér- és fahéjtea is egészségünk hasznára válik.

A felső légúti fertőzéseket megelőzhetjük, ha naponta 2 alkalommal naszját, azaz olajos orrüreg-öblítést végzünk, vagy egy pohár víz és 1 teáskanál só keverékével gargalizálunk. A felső légutak akkor tudnak megbetegedni, ha a természetes védőnyálka, a kapha eltűnik a szervek felületéről, ezért fontos, hogy megőrizzük vagy pótoljuk ezt a nedvességet, hogy ne száradjon ki a nyálkahártya.

Emésztésünk további barátja lehet, és segíti a toxinok kiürülését is, ha esténként 2 darab Triphala tablettával térünk aludni, amennyiben ennek nincs egyéni ellenjavallata.

Hasznos olvasmány: Vírusölő gyógynövények az Ájurvédában, a Bhaktikutir cikke a témában >>