Vaszati: A védikus térrendezés tudománya

Admin Életmód, Hírek, Kiemelt

A védikus kultúrában az a csodálatos, hogy az ősi, időtlen védikus írások bölcsességei az élet minden egyes területén segítenek bennünket. A védikus írások elsősorban abban segítgenek, hogy olyan életet élhessünk, amely elvezet bennünket életünk legfontosabb céljához. Talán elsőre meglepően hangzik, de céljaink elérését segítheti – vagy éppen gátolhatja – az, hogy milyen épületben töltjük időnk többségét. A védikus építészet tudománya, a Vasztu (vagy ahogy Magyarországon ismerjük, Vaszati) segítségével nem csak templomokat, városokat, hanem lakóházakat is tervezhetünk. Na de miért fontos, hogy a Vaszati szabályait betartva építsük a házunkat?

A védikus építészet szabályai szerint épült házak harmóniában vannak a természet univerzális törvényivel, energiájuk, rezgésük támogatja a lakókat. Ez az anyagi világ, ahol élünk kunta-loka, azaz szenvedéssel teli hely. Az anyagi élet négy fő problémáját – születés, betegség, öregség, halál –  senki sem kerülheti el. Ehhez hozzájönnek még modern világunk megpróbáltatásai: a pénzügyi gondok, a rendezetlen emberi kapcsolatok, a stressz; s ezeket tovább fokozza, ha olyan épületben élünk és dolgozunk, amely nincs harmóniában a természet törvényeivel. Ha túl sok megpróbáltatással kell szembenéznünk életünk során, akkor ezek a megpróbáltatások elvonják a figyelmünket és elveszik az időnket attól, hogy az élet valódi céljával, Isten és az önvaló megismerésével és mások segítésével foglalkozzunk.

Éppen ezért az Atharva védában találunk egy részt, a Stapatya védát, amely részletesen leírja, hogyan építkezzünk úgy, hogy épületeink ne csak szépek és tartósak legyenek, hanem támogassák a bennük élőket, minimálisra csökkentsék anyagi világbeli szenvedéseiket és segítsék elérni a céljaikat.

Amikor a védikus elvek szerint építkezünk, több összetevőt is figyelembe veszünk. Az első törvénycsoport az energiaáramlással foglalkozik, legfőbb törvénye kimondja, hogy a Földünket behálózó energiaáramlások keletről és északról hoznak friss, pozitív energiákat, s ezeknek az energiáknak (ablakokon, ajtókon át) be kell jutniuk a házba. A második tövénycsoport az épületek geometriájával, formájával, méretével és arányaival foglalkozik, figyelembe véve a védikus hangsorok (rágák) kedvező hangfrekvenciáit. A harmadik törvénycsoportot információs, vagy asztrológiai törvényeknek nevezzük, ezek a törvények a bolygóknak az épületekre gyakorolt hatását  mutatják be.

Ha Indiában utazunk, az tapasztaljuk, hogy egy-egy Vasztu mester e három törvénycsoportból általában egyre helyezi a fő hangsúlyt. Van, aki elsősorban a matematikai, geometriai törvényekre van, aki az asztrológiára és van, aki az energiaáramlásokra. Az 1990-es évek végén a német származású Marcus Schmieke mélyreható Vasztu kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy ha napjainkban igazán hatásosan és Európai viszonylatban is helytállóan akarjuk használni az ősi építészeti elveket, akkor bizony a három fő törvénycsoportra egyformán nagy hangsúlyt kell fektetni. Az általa bevezetett Vaszati név is erre utal: VA: energaáramlás, SZA: geometria, TI: információ (asztrológia).

Fontos azonban tudnunk, hogy egyetlen védikus tudomány, így az építészet sem létezhet spirituális összetevő nélkül. A negyedik törvénycsoportba tartoznak azok a törvények, amelyek az épületekben található isteni és félisteni jelenlétre utalnak. Ezzel lesz teljes ez a csodálatos tudomány, amelyet hazánkban a Magyarországi Vaszati Szövetség képvisel.

Manhertz Edit

www.vaszati.hu