A lélekmelengető indiai Masala Chai

Admin Gasztro, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Van valami, amit minden indiai ismer és szeret. Van egy recept, ami garantáltan jó a hűvös, hideg napok fagyasztó-dermesztő jellege ellen, ez pedig a fűszeres indiai tea, a chai.
Az igazi chai nem kell, hogy fekete teából készüljön, zöld, vörös tea, más koffeinmentes teafajta vagy akár egy almakompótszerű gyümölcsös alaptea is megteszi, amelyhez hozzá forraljuk a fűszereket. De használhatunk gyógyteákat is, pl. a tulszit vagy itt Európában a citromfüvet.
1 liter víz
4-5 egész zöld kardamom, kissé megtörve vagy őrölve
1 nagy fahéjrúd
4-5 szem szegfűszeg
4-5 szem egész tarkabors
1-2 szem csillagánizs – ízléstől függően
4 szelet friss gyömbér vagy 1/2 kiskanál őrölt gyömbér
Koffeinmentes tea
Opcionális: Kevés őrölt szerecsendió
4 kanál barna cukor vagy édesítő
1 dl zsíros tej vagy mandulatej
A fűszereket 15 percre beáztatjuk a vízbe, majd felforraljuk a vizet. Ha friss gyömbért használunk akkor azt érdemes a vége felé beletenni, így megmarad vírusölő és emésztést javító hatása. Ha száraz porított gyömbért használunk a belső hőt fogja fokozni. A forráskor hozzáadjuk a teát és még egyet “rottyantunk rajta”, nem forraljuk hosszan. Beletesszük a cukrot vagy az édesítőt és a mandulatejet vagy a hagyományos zsíros házitejet – lehetőleg erőszakmentes gazdálkodásból – és még egyet “rottyantunk” a teán. Végül a teát forrón, a fűszerektől leszűrve csészékben szervírozzuk. Az ánizzsal, gyömbérrel dekorálhatjuk is.
Az Ájurvéda ismerői mind tudják, hogy a fenti fűszerek természetes antibiotikumok és vírusölők, ezért Indiában évezredek óta szeretettel fogyasztják a fűszeres italt.