Tavaszi quiche – a télen is tökéletes vendégváró Hémangi konyhájából

Admin Gasztro, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt
1 kk só
8 dkg hideg vaj
kb fél dl víz 

A töltelékhez:

5 dkg vaj
3 ek liszt
5 dl tej forró tej
15 dkg reszelt sajt
2 kk só
1 csipet őrölt feketebors
1 csipet őrölt szerecsendió
20 dkg brokkolirózsa
8 szem koktélparadicsom
fél csomag zöld spárga
negyed kaliforniai paprika felkockázva

Elkészítés: 

Egy tálban megcsináljuk a tésztát: a lisztet elkeverjük a sóval, belereszeljük a vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Miután simára gyúrtuk, letakarjuk, majd kb. fél órát hűtőben pihentetjük. Közben megpároljuk a brokkolit és a spárgát.

Amikor a tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. A tésztában elegyengetjük a zöldségeket – néhányat tegyünk félre a tetejére díszítéshez. Elkészítjük a sajtszószt: egy lábosban felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Néhány másodperc múlva beleöntjük a forró tejet, és habverővel kevergetjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, a borsot és a szerecsendiót, majd a szószt besűrítjük. Amint elkészült, azonnal ráöntjük a zöldségekre, majd a díszítéshez félretett zöldségeket kirakjuk a pite tetejére. Ha megvan, előmelegített sütőbe toljuk, s 180 fokon 15-20 percig sütjük.

———————–

Megjelent Hemangi Devi Dasi legújabb szakácskönyve, a Vegetáriánus piknikkosár:

– 65 vegetáriánus recept
– szendvicsek, szendvicskrémek, kiegészítők
– színes fotók és a szerző tanácsai

“Blogom – a Vegavarázs – elindítása után néhány évvel észrevettem, hogy a szeptemberi iskolakezdéskor a szendvicskrémek után van a legnagyobb érdeklődés. Anyukák faggatnak arról, mivel dobhatnák fel az iskolapadban ülő csemetéjük uzsonnás dobozának tartalmát. Vegetáriánus és nem vegetáriánus szülők egyaránt érdeklődnek, hiszen sokan túllépnének a bolti felvágottak és sajtok szegényes világán. Ráadásul a gyerekek meglehetősen szigorú kritikusok – az ő rostájukon mindig nehezebben megy át egy-egy fogás.

Persze nem csak az anyukákra és gyermekeikre gondoltam e könyv összeállításánál, hiszen uzsonnás dobozt egy kirándulásra is magunkkal vihetünk. Egy hosszabb kiránduláskor persze jólesnek a hátizsákból előhúzott „madárlátta” falatok, a téli hidegben pedig a termosz is nagyszerű szolgálatot tehet. Kedves Olvasó, biztos magad is tapasztaltad már, hogy maga a természet, a szabad levegő, a séta egy plusz fűszert ad hozzá az ételekhez, egy olyan különleges ízt, amit a konyhában, otthon lehetetlen előállítani.

Remélem, hogy a receptek segítségére lesznek szülőknek és kirándulóknak egyaránt!”

A könyv innen rendelhető meg: https://aruhaz.108.hu/piknik