Alu bhindi szabdzsi

Admin Gasztro, Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A hölgyujj vagy indiai nevén okra az egyik legegészségesebb zöldségféle, amit számtalan módon el lehet készíteni. A karelához hasonlóan keserűanyagokban gazdag, gyomorbarát étel. Gyorsan feldolgozható. Az okrát kisüthetjük snacknek, vagy készíthetünk belőle száraz-sült szabdzsit. Bengáli változata szósszal készül.

 
 
Hozzávalók 4 személyre: 
4 közepes burgonya
1/2 kg okra vagy 70 dkg fagyasztott okra, hazánkban indiai boltokban beszerezhető
2 evk mustárolaj a sütéshez
1/2 kk fekete mustármag
só, bors, paprika
1 kk őrölt koriander
1 kk kurkuma
1 kk római kömény
ízlés szerint: garam masala fűszerkeverék
egy késhegynyi csili
1 tk fehér mák
1/2 kk hing / asafoetida
 
 
A zöldségeket mossuk és megtisztítjuk. Az okrának elég a hegyét és a tövét levágni, különösen fontos, hogy levét lecsöpögtessük egy szűrőben. A burgonyát felkockázzuk. A fehér mákot kis időre beáztatjuk kevés vízzel, majd egy tapadásmentes serpenyőben, mustárolajjal kipattogtatjuk a fekete mustármagot. Hozzáadjuk a többi fűszert is, végül jöhet az okra vagyis a hosszúkás roppanós hölgyujj éls a bzurgonya is.
Az okrát kissé megpirítjuk a fűszerekben, azután hozzáadjuk a burgonyát is, majd fedő alatt sütjük és pároljuk. Amikor már kezd puhulni a zöldség, leöntjük a fehér mák levét és az így kissé megpuhult fehér mákot a szabdzsihoz adjuk, összesütjük. Az ételt a főzés második felében a puhulási szakaszban sózzuk. Tapadásmentes serpenyőben ehhez nem szükséges vizet adnunk. Más esetben kevés vízzel segíthetjük a puhulást. A szabdzsit párolt rizzsel, kenyérlepénnyel tálaljuk.