Júliustól eladóvá válik Krisna-völgy

Admin Hírek, Krisna-völgy, Programajánló, Sajtópont

Küszöbön az év legnagyszabásúbb Balaton-közeli programja, a Krisna-völgyi Búcsú, ahol több lehetősége is nyílik a szerencsés látogatónak arra, hogy az ottani különlegesen édes és lelki hangulatot magával vihesse az otthonába, vagy bezárja a szívébe. Ismerjünk meg ezek közül most hármat!

A vírusidőszakot követő nyitás után fellélegezve, a július 16-18-ig tartó szabadtéri programkavalkád, a Krisna-völgyi Búcsú alkalmával remek lehetőség nyílik az önfeledt kikapcsolódásra. A Fonyód felől könnyen megközelíthető somogyvámosi családbarát fesztivál remek lehetőséget kínál a pihenőidő értékes eltöltésére. Mindez számtalan izgalmasabbnál izgalmasabb formában történhet ez alkalommal is. Az év e három napján mintegy nyolcezer érdeklődő fordul meg a Völgyben, akiknek többsége visszajáró látogatóvá válik, annyira lenyűgözi őket a csak itt fellelhető különleges atmoszféra.

 

Harmóniában a természet csodáival

Ha jártál már valaha Krisna-völgy szívet-lelket melengető oázisában, vagy ha most először látogatsz el ebbe a varázslatos világba, biztosan támad egy olyan érzésed, hogy ebből a békéből, nyugalomból, ami áthatja a hely minden szegletét, szeretnél magadnak vagy a családodnak, barátaidnak valamit hazavinni, emlékül megtartani. Íme, itt van rá az alkalom és a lehetőség! Bár az óriási terület teljes egészében nem lehet kizárólagosan a tiéd, de a szerzetesek szorgos kezeinek köszönhetően, a hely hangulatát apró, tündéri palackkertbe zárva, bájos önfenntartó florárium formájában megkaphatod, hogy mindig emlékezhess rá: Krisna-völgy lakói visszavárnak.

Mondhatnánk, hogy az idei év Búcsú-tematikája az önfenntartás köré csoportosul Krisna-völgyben, de mivel ez a törekvés általában is jellemzi az itt lakók életét, így az önfenntartásról szóló előadások, az ökoszemlélettel kapcsolatos kérdések megvitatása, az ebben a témában való segítségnyújtás szinte alapvetésnek számít minden időben.

Kiemelten nagy hangsúlyt kap azonban a fesztivál idején is, hogy az evés-ivás, a tárolás és a környezet tisztaságának megőrzése most is megvalósuljon, éppen ezért a kedves vendégek a finom, indiai falatokat cukornádból készült tányérokon, fa evőeszközök segítségével fogyaszthatják el az árnyékot adó étteremsátorban kihelyezett asztaloknál, hűs szikvízzel pedig bárki díjmentesen újra töltheti magával hozott palackját.

 

Holi, az újjászületés színes ünnepe

A számtalan érdekesség és látnivaló közül különleges érdeklődésre tarthat számot idén is a július 16-án, pénteken 16 órakor kezdődő Holi fesztivál, mely a fiatalokon kívül egyre több felnőtt és gyerek látogatónak is vidám és élvezetes szórakozást kínál. A Holi ünnep India-szerte az egyik legkedveltebb fesztivál, mely eredendően a tavasz és az újjászületés érkezését jelzi. Hazánkban a meleg nyári napok teszik lehetővé, hogy részt vehessünk ebben a fantasztikus élményben. A hagyomány szerint a tűz, melyet ilyenkor gyújtanak, elégeti az előző időszak negatív energiáit, s a színes festékporok, festékek, illetve virágszirmok, amivel az emberek egymást játékosan megdobálják, bekenik, a jó győzedelmét hirdeti a gonosz felett. Érdemes előre felkészülnünk egy szett váltóruhával, mert ha részt veszünk ebben a kalandban, garantált, hogy szükségünk lesz rá.

Syama Handmade – kézműves mesterségek bemutatója a Búcsúban

Krisna-völgy megalakulása óta nagy figyelmet kap az ősi tradíciók felelevenítése, így az erre szakososdott Syama Handmade kézműves műhely és termékei is. Különlegessége, hogy az ősi indiai hagyományokat a későbbi európai fejlesztésekkel ötvöző szövés-fonás mesterségét a helyi szerzetesek kis csapata nem csupán szakértő módon műveli, hanem a nagy alapossággal végzett kutatásaik révén megszerzett tudásukat át is adják tanfolyamaikon, a Búcsú alkalmával pedig betekintést nyújtanak az érdeklődőknek a folyamatok rejtelmeibe. Az évtizedek során a kézimunkával történő gyapjú-, pamut- és kenderfeldolgozás lassan feledésbe merült, ám a környezettudatossághoz hozzátartozik az értékeink megőrzése, életünk minél kevesebb pusztítással járó fenntartása, így azon túl, hogy például a Syama Handmade munkásai helyben termelt, tilolt és gerebenezett lent és kendert használnak a ruhaneműk előállítására, előszeretettel készítenek újrahasznosított alapanyagokból táskákat, papucsokat, tároló kosarakat is. Ha fellelkesültünk a bemutatón, termékeiket helyben is lehetőségünk lesz megvásárolni. Kis, szalagszövött karkötőtől a pamut és gyapjú kendőkön át, a nyomódúcos mintázatú, gyönyörű terítőkig és helyben szövött szőnyegekig ritka kincsekre bukkanhatunk a standjuknál.

Ha szeretnéd, hogy teljes legyen ez a nyár, ajánlatos felfedezőútra indulni Krisna-völgybe. A kapuk hamarosan még szélesebbre nyílnak, a béke szigetének ezernyi fénye és színe bizonyosan minden elképzelésedet felülmúlja majd.

 

/A Búcsú további érdekes programjairól bővebb információkat a  bucsu.krisnavolgy.hu  oldalon találhatnak. /