Kékfestés csüllenggel és indigóval, bébi-merinó gyapjú – műhelytitkok a Syama Handmadetől

Admin Hírek, Öko

Európában a kék szín festésére a festő csüllenget (Isatis tinctoria) 🌱 használták egészen addig, míg az indigót (Indigofera tinctoria) 🌿 – ami nagyobb mennyiségű festékanyagot tartalmaz – el nem kezdték beszállítani Indiából. A SyamaHandmade csapata kipróbálta
Ezekből a növényekből a kék színt nem lehet egyszerűen csak főzéssel kinyerni. Ehelyett vagy erjesztéses, vagy vegyszeres eljáráson alapuló ún. csávafestést szoktak alkalmazni. A sárgászöld színű festékből kivett textil a levegő oxigénjével fokozatosan kék színűvé alakul át! Nagyon látványos!
Csüllenget elkezdtük termeszteni a festőnövény kertünkben, a növényi indigóport pedig vásároltuk hozzá.
A napokban sikerült a csüllenglevelekből és az indigóporból is a vegyszeres (ditionitos) eljárással kék árnyalatokat elővarázsolni.
Kísérletezünk eközben a régebbi, vegyszermentes módszerekkel is.
 
Bébi-merinó gyapjúszőnyeg
Két éve kaptunk többféle színben kiváló minőségű, olasz, bébi-merinó gyapjúfonalakat, de kendőnek túl vastag lett volna. Mivel főként ruházati termékeket készítünk, ezért “birkatürelemmel” várt a szekrényben a fonal. Már két éve is van, hogy legutóbb szőnyeget szőttünk, de aztán nemrég eldöntöttük, hogy ebből legyen egy újabb.
A padlizsánlila, a ciklámen és a halványlila fonalakat választottuk ki a készletből, amik jól harmonizáltak egymással. A takácsmintával szőtt szőnyeg puha, de mégis masszív szövetet adott.
A gyapjúszőnyeg a legutóbbi Krisna-völgyi fesztiválon meg is találta a gazdáját, aki a házi oltára elé szánta meditációs és jógázós szőnyegnek – írja a Syama Handmade vezetője, Premamoya Prabhu.
 

https://www.facebook.com/SyamaHandmade/