Rasmalai – az édességek királynője

Admin Desszertek, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Rasmalai vagy rasamalai az édességek királynője. Egy isteni tejlabda további sáfrányos pisztáciiás tejben felfőzve, behűtve tálalva. Nem csak az európaiak imádják, Indiában is ez az egyik kedvenc édesség. 
 
A rasmalai 3 lépcsőben készül.
1. Először is el kell készítenünk a paneert, vagyis a tejből a sajtot ki kell vonnunk, olyan módon, hogy a zsíros házitejet felforraljuk, és minden liter tejhez 1/2 kiskanál citromsavat vagy 1 nagy kanál citromlevet adagolunk. A kicsapott túrót, vagyis paneert le kell csöpögtetni és még a lehúlés előtt vizes kézzel golyókat formázni belőle.
2. A második lépcsőben egy sűrű cukorszirupot készítünk, simán víz és cukor segítségével. A bő szirupban 4-5 percig főzzük a labdákat.
3. Ezt követően érkezünk el a rasmalai legfontosabb szakaszához. Az utolsó lépcsőben felforralunk 1 liter zsíros tejet, vagy normál tejet 2 dl tejszínnel. Hozzáadunk egy nagyobb csipet sáfrányt, valamint fél kiskanál kardamomot. A forralás végén lehúzzuk a tázről a tejet és hagyjuk teljesen kihűlni.
 
A túrólabdákat látványosan egy üvegtálba helyezzük és leöntjük a kihűlt sáfrányos, zsíros, tejhabos tejjel. Majd megszórjuk 1 marék vágott pisztáciával és kevés vgott mandulval. Legalább 4 órára a hűtőbe tesszük és hagyjuk összeérni az édességet. Hidegen tálaljuk, majd begyűjtjük az elismerést. 🙂