A fény győzelme a sötétség felett

Admin Filozófia, Hírek

Ma van Vijaya Daśamī napja, a fény győzelme a sötétség felett. Ez a Navarātri ünnepkör zárónapja, az őszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik. Indiában több történet is kering róla, a legfontosabb az Úr Rāma királyfi története, aki ezen a napon győzte le Rāvana démoni seregét. A kőkemény és véres harcban lángba borult Laṅkā szigete, kiszabadította hitvesét Sītāt, majd együtt hazatértek a Himalája lábánál található Ayodhyāba, szülővárosukba. Az útjuk során az emberek mécsesekkel, lámpásokkal, fényfüzérekkel világítják ki Rāma és Társai útját, hogy hazataláljon. Éppen így szeretnék kivilágítani a lélek számára is az utat a tudás fénylő lámpásával, hogy visszataláljon Istenhez.
 
 
A másik történet szerint Durgā istennő legyőzi a bivalydémont, Mahisāsurát, aki az ösztönöket képviseli. Mindkét történet a fény győzelmét mutatja a sötétség felett, amire szükségünk is van, hiszen a Nap északi pályáján szépen lassan aludni tér, jönnek a legsötétebb hónapok, a hűvös és hideg téli idő, nem beszélve a világban tapasztalható ellentétekről, konfliktusokról, energiaválságról és más problémákról. A következő három hónapban a Nap folyamatosan halad dél felé. Ezt az időszakot könnyíti meg Kārtika hava, a lámpásajánlás ideje, amely becsalogatja a fényt, a szeretetet és a melegséget az otthonokba.
 
Mindkét történet fontos tanulsága, hogy a sötétség és a démonikus, káros természet nem csak egy külső tényező. Noha a külső körülmények is lehetnek rosszak, általában a karmánk következményeként köszöntenek ránk ezek a hatások, és csupán védekezni tudunk ellenük. A bölcsek szerint azonban a sötétség valódi megnyilvánulása az emberi természet bugyraiban rejlik, ezért a személyiségfejlesztés, a tudás útján kerekedhetünk felül rajtuk. A korábbi korokban ugyanis a félistenek és a démonok két külön bolygón éltek, a Védák szerint. Később a „démonok”, vagyis az ateista, önző, kegyetlen és démonikus mentalitású személyek megjelentek a Földön is, majd akár 1-1 családon vagy nemzeten belül is, a jókkal, erényes és örök értékeket valló emberekkel egyetemben. Végül, most a Kali korban, a vaskorban a démonok igazából a tudatunk belső folyosóin létező árnyak, a gyengeségek, rossz tulajdonságok és ártalmak képében jelennek meg. Ha valóba felül szeretnénk kerekedni a sötétségen, akkor magunkban kell levágnunk Rāvaṇának mind a 10 fejét, ezek a kéj, a düḥ, mohóság, illúzió, irigység, büszkeség, elme, akarat (akarnokság), hamis egó és az intelligencia (ez esetben a ravasz logikázás).
 
 
A mai napon szerte Indiában tüzeket gyújtanak, megformázzák Rāvana démont tíz fejjel, papírmaséból, fából és jelképesen elpusztítják a gonosztevőt. Ezután mécsesek sorával világítják ki az utakat és házakat, a fényfüzérekkel így kívánják becsalogatni a fényt és a Szerencse Istennőjét, aki az Úr Visṇu hitvese, az otthonokba. Mindez Dívali napjáig, a következő újholdig tart, a Fény hazatérésének ünnepéig, amely a lelkek és a Legfelsőbb találkozásának örök ünnepe.
 
A középületeket, kutakat, látnivalókat és az otthonokat is fényárba öltöztetik, még az űrből is gyönyörűen látszik Dívali fénypompája, amely a karácsony meghittségét idézi.
 
Dussera ünnepét a budapesti központunkban ünnepeljük ma előadással, zenével, tánccal, egy kis játékos harccal, valamint vegán lakomával, érdemes csatlakozni.