Gabi konyhájából egy keleties lencseleves került elő, amelyet alegjobb zöld lencséből elkészíteni, de alkalomadtán kipróbálhatjátok már dhal félékkel is. A bordás kel igazi csemegévé teszi ezt a levest, és ha rendszeresen fogyasztjuk, feltölti a szervezet ásványi anyag raktárait.
Hozzávalók:
250 g zöld lencse
1 evk. kókuszzsír
1 kis darab gyömbér (kb. 1-2 cm meghámozva)
2 tk. fekete mustármag
1 tk. asafoiteda (hing)
1 tk. római kömény
1 tk. koriander
1 tk. kurkuma
ízlés szerint chili
1 db pak choi (bordás kel)
1 citrom
só
Előző este áztassuk be vízbe a zöld lencsénket. Az első feladatunk, hogy elkészítjük az alapot, a “csonszt”. A kókuszzsírban kipattogtatjuk a fekete mustármagot fedő alatt, fontos nagyon, mert így segíti az emésztést. Ezután mehet bele az ujjnyira felszeletelt friss gyömbér, picit pirítjuk, vigyázzunk nehogy odaégjen. Ha ezzel is megvagyunk jöhet a hing, a római kömény, a koriander, a kurkuma, és a chili. Együtt szép sárgásbarna színük lesz.
Beletesszük a zöld lencsét és jól átforgatjuk a fűszerekkel. Felengedjük vízzel, majd forraljuk. Lassú tűzön főzzük, majd ha félig megfőtt a lencsénk, beletehetjük az előzőleg már vékony csíkokra szeletelt pak choinkat.
Tudtátok? A pak choi “cuki” kis növényke, melyben sok a vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink és K-vitamin is, tele van rosttal, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló káliumforrás.
Végül sózzuk, és egy citrom levét facsarjuk bele.
Mennyei íze lesz, próbáljátok ki!
Hare Krisna!
Jó étvágyat!