Jógával a csendesen felkúszott karácsonyi plusz kilók ellen

Fodor Hírek, Jóga, Kiemelt

Most, miután jól tele ettük magunkat az ünnepek során, érdemes egy kicsit átgondolnunk, hogyan faragjuk le a bejglipárnácskákat haskörnyékről, a zserbódudorokat combtájékról, és egyáltalán, hogyan legyünk újra egészségesek és fittek. Csodaszerek – mint tudjuk – nincsenek, a komoly elhatározásnak viszont nagy ereje van. Azt mondják, hogy amennyi idő alatt felszedtük magunkra a többletsúlyt, legalább annyi időnkbe telik megszabadulni tőle. Bizony, tarthat ez a folyamat még tovább is, ha nem csupán a külcsín miatt szeretnénk visszanyerni formánkat, hanem a diétánk során az egészségünk megőrzését is fontos szempontnak tartjuk.

Rengeteg karácsony utáni diétás recepttel találkozhatunk az interneten, amelyeknek java része a hús és saláta kombót preferálja, azonban egy jógi vagy jóginí, aki ismeri a jóga folyamatának valódi mibenlétét, célját és értelmét, és komolyan is veszi azt, nyilvánvalóan egyéb megoldásokat keres egészséges alakjának visszaszerzéséhez. Fordulhatunk például India ősi életmódrendszerének, az ájurvedának táplálkozási útmutatásaihoz. Ugyanis a haṭha-jóga alaptételei között szereplő „ahimsā”, vagyis a tudatosan „nem ártás” elve igen nagy hangsúllyal esik a latba, tulajdonképpen a jóga folyamatot hiteles módon követők számára kizárja az állatok húsának fogyasztását.

Éppen ezért ajánlott a jóga életmód iránt elkötelezett gyakorlóknak a télen is eltárolható számtalan friss zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ilyenek például a fejes saláta, fodros kel, rukkola, spenót, az alma, bab, batáta, birsalma, burgonya, cékla, csicsóka, dió, fejeskáposzta, fekete gyökér, fekete retek, (ha náthásak, betegek vagyunk, akkor esetleg a hagymafélék is terítékre kerülhetnek, de máskülönben túlságosan növelik a rajas és a tamas erejét), gesztenye, jégcsapretek, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, mandula, mogyoró, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sütőtök, torma, zeller. A gabonafélék esetében javasolt a teljes kiőrlésűek közül szemezgetnünk, a felsorolt zöldségekkel-gyümölcsökkel kombinálva őket isteni fogásokat főzhetünk és süthetünk belőlük. Vegetáriánusok dúsíthatják ételeiket sovány tejtermékekkel, míg a vegán táplálkozást követők ma már rengeteg növényi alapú tejhelyettesítővel készíthetik el diétás fogásaikat.

Fontos megemlítenünk, hogy a Bhagavadgītā, a jóga egyik alapműve kiemeli: “A jóság minőségében élők olyan ételeket kedvelnek, amelyek meghosszabbítják az életet, megtisztítják az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget adnak. Az ilyen ételek lédúsak, zsírosak, táplálóak, és örömmel töltik el a szívet.” (BG 17.8)

Ha az ünnepek alatti nagy evészetek után gyomrunknak engedünk némi fellélegzést egy harmonikusan összeállított, egészséges menüsorral, támogassuk is meg a fogyás-méregtelenítés folyamatát néhány emésztést segítő, egész testünket finoman átmozgató gyakorlatsorral. Tudnunk kell, hogy a fogyás, illetve az ideális testsúly kialakítása és megtartása nagyrészt a táplálkozásunkon múlik, a testmozgás csupán kiegészítője a folyamatnak. A hatha-jóga ászanák fizikai testre gyakorolt hatásai viszont sokkal többről szólnak, mint a feszes test vagy a hajlékonyság és rugalmasság elérése. Szabályozott életmóddal, jóga szentírások olvasásával, az ászanákat pránájámmal, azaz légzés szabályozásával kiegészítve, megtámogatva, meditáció gyakorlásával összekötve, ezek rendszeres és kitartó gyakorlásával tudatunkat, életszemléletünket is tökéletesen átformálhatjuk.

breathing exercise

Nézzünk tehát egy  ászana sort, ami segíti a bejgliktől és káposztás puszedliktől megterhelt egészségünk visszarendeződését. 😊 Mielőtt a gyakorlást megkezded, szellőztess ki alaposan a helyiségben. Legyen bent kellemes hőmérséklet, nem túl meleg, nem túl hűvös. Gyújthatsz egy mécsest, esetleg bekapcsolhatsz egy halk, kellemes zenét vagy mantrát, ami segít téged a koncentrálásban, ellazulásban.
Az ászanákban soha ne erőlködj, ne feszítsd túl magad, minden egyes mozdulatnál csak mozgáshatárig menj el, és lélegezz puhán, egyenletesen. Ha sérülésed van, vagy éppen most gyógyulsz fel egy betegségből, várj még egy kicsit, majd kérd ki orvosod tanácsát, mikor ajánlott számodra a fizikai terhelés.

Álló helyzetből indítjuk a gyakorlásunkat, a végén pedig ülőhelyzetben pihenünk kicsit. Ha még nem találkoztál velük, akkor az āsanák leírásait megtalálod a Jóga tiszta forrásból c. könyvben, illetve a SelfnessYoga honlapon.

Bemelegítésként végezz el három kör Napüdvözlet sort, majd folytasd a gyakorlást a következőkkel:

(Az ászanák nevét a könnyebbség kedvéért magyaros írásmódban láthatjátok)

1. Tádászana (hegypóz)
2. Utkatászana (emelt guggolás póza)
3. Vírabhadrászana 1. (harcos póz)
4. Vírabhadrászana 2.
5. Pársvakónászana (oldalsó szögpóz)
6. (Az utolsó hármat ismételd el a másik oldalra is.)
7. Dandásana (botpóz)
8. Ardha-návászana (fél-csónakállás)
9. Bhudzsangászana (kobrapóz)
10. Sasánkászana (babapóz)
11. Mardzsárászana (macskapóz)
12. Adho-mukha-svanászana (lefelé néző kutyapóz)
13. Dandászana (botpóz)
14. Dzsánu sísrsászana (fej a térdhez póz- egyik majd másik oldalra is)
15. Vakrászana (gerincscsavarás)
16. Szukhászana (könnyű ülésmód)

A jóleső mozgássor elvégzése után ne állj fel azonnal, figyeld még egy ideig a légzésedet, a testedben, szervezetedben észlelt változásokat. Ismételd a sort egy héten többször is akár, és élvezd a haṭha-jóga gyakorlásod vitalizáló hatását, nagyszerű, egész testedre – elmédre kiható eredményeit.
Kedves egészségedre!

Namaste
Hare Kṛṣṇa