Vegán sütőtökös sajttorta karamellel – egy tökös recept Halloweenre

Admin Desszertek, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Bár ránézésre egy snickers torta és valószínűleg mogyoróval ez a hatás érhető el, valójában egy őszi sütőtökös csoda. Ne gondoljátok, hogy csak sütőben sütve lehet felhasználni a sütőtököt. Imádjuk a szezonális recepteket, hiszen ami adott évszakban a közelben terem, annak a fogyasztása mindig a legjobb a Földnek is.

A torta alapja: 

30-40 dkg datolya
5-6 ek kókuszreszelék
2 ek. kókuszolaj

Krém:
2 csomag natúr kesudió
2 konzerv kokusztejszín
1/4 cs. mézeskalács fűszerkeverék
pici fahéj
ízlés szerint mehet bele sütőtök, ki mennyire szereti tökösen

Égetett cukor, karamell a tetejére:
8-10 ek barna cukor
növényi vaj

Első és legfontosabb teendőnk, hogy a kesudiót és a datolyát 2-3 órával beáztatjuk vízbe, mielőtt használnánk.
Tehát vegyünk egy jókora sütőtököt. Tegyük be 180 fokra a sütőbe sülni.
Ezután a datolyánkat leszűrjük, majd krémes állagúra turmixoljuk. Nem baj, ha maradnak benne pici darabok. Ha megvagyunk vele, beleszórjuk a kókuszreszeléket és szépen a tortaformánk aljára nyomkodjuk, majd betesszük a fagyasztónkba egy kis időre hűlni, kb. 10-15 percre.

A következő fázis, hogy elkészítjük a torta krémjét. Az előzőleg beáztatott kesudiót a kókusztejszínnel jól pürésítjük a mixerünkben, megszórjuk pici mézeskalács fűszerkeverékkel, pici fahéjjal, majd beledobjuk a sütőtökünket és együtt jó krémesre turmixoljuk. Ha megvan, kivesszük a fagyóból a datolyás alapunkat és ráöntjük ezt az isteni, krémes masszánkat.

Kész is van, vagyis nincs mert visszatesszük hűlni, és miután megdermedt barna cukorból és növényi vajból kikevert mázat csorgatunk rá karamell gyanánt.
 
Fogyasztás előtt pár órával vegyük ki a fagyasztóból!
Jó étvágyat!
Hare Krisna!

Gabi Indiai Konyhája