Fergeteges lesz idén a Krisna-völgyi Búcsú – 30 éves Krisna-völgy

Fodor Hírek, Krisna-völgy, Sajtópont

Ökrös járgányház, védikus esküvő, Holi festékdobálás, indiai kézműves finomságok, zene, tánc, művészetek, kertészeti és kézműves programok. Fergeteges jubileumi programokkal vár az idén 30 éves Krisna-völgy a Búcsúba.

30 év a fenntartható jövő szolgálatában
Egy zsákfaluban, eldugott somogyi lankák közt jött létre 30 éve Krisna-völgy, hazánk legnagyobb és minden bizonnyal legérdekesebb ökofalva, amely varázslatos elemeivel egyszerre képviseli az ősi indiai védikus kultúrát, és egyesíti a hagyományos magyar tájépítészet és vidéki gazdálkodás sajátosságait. A fúzió eredménye egy mára 300 hektáron elterülő, pazar szépségű biofarm, amely megújuló erőforrásokra épül, és annyira makulátlan, hogy éjjelente a csillagok és a Tejút is tökéletesen láthatók völgyéből, mert a városi életmód szennyezése itt ismeretlen. Krisna-völgyben az erdősültség aránya az országos átlag háromszorosa, az itt élők ökolábnyoma kisebb, mint fele a magyarországinak, az ember és a természet pedig valóban szimbiózisban él.

Egy a modernitást a természetessel ötvöző kis lelki sziget arborétummal, biokertészettel, Tehénvédelmi Központtal, ökológiai tanösvénnyel, méhészettel, tavakkal és kis csermelyekkel, ökoiskolával, templommal és lakóházakkal. Krisna-völgy nem egyszeri és megismételhetetlen, hanem másolható. Az itt élők mindenkit arra inspirálnak, és tanítják is, hogy hogyan térhetünk vissza a természethez, a termeléshez, az önfenntartáshoz és hogyan szakadjunk ki a városi lét mókuskerekéből. Krisna-völgy az élő bizonyítéka annak, hogy ha van egy közös vízió által ösztönzött, elhivatott közösség, kitartó emberekkel, akkor az önfenntartás irányába lépni igenis érdemes és lehetséges! Mi több, a túlfogyasztás által felemésztett környezetünkben lassan ez mutatkozik az egyetlen lehetséges útnak az emberiség számára, a Föld szénhidrogén készletei a jelenlegi fogyasztás mellett ugyanis már csak kb. 50 évre elegendők.

A fenntarthatóság útját járni nem egy lemondásokkal teli, köves út, hanem maga a boldog élethez vezető ösvény. Bár Krisna-völgy történetében is számos kihívás volt a múltban és van bőséggel a jelenben is, egy egészen biztos: az itt élők többet és felszabadultabban mosolyognak, mint a nagyvárosok nyomását tűrő emberek. Ha úgy tetszik: a „napsütéses órák száma” itt a legmagasabb hazánkban. Július utolsó hétvégéjén pedig ismét megrendezik a 3 napos Krisna-völgyi Búcsút, így ez lesz a júliusi bakancslistás kirándulás, a somogyvámosi kalandot semmiképp sem érdemes kihagyni.

Júliusi kötelező Somogyban
A fenntarthatóság iránt érdeklődőket kertészeti körvezetések és bemutatók, gyógynövény túrák, Frangipáni virágvásár, az ízek szerelmeseit szabadtűzön készült kézműves finomságok és látványkonyha várja a ”Tehenészek Konyhájában”, lesz indiai street food, kürtőskalács és vegetáriánus pizza, vegán fagyi, valamint teljes indiai és magyaros-vega menük az étterem sátorban. A szépség és divat követőit indiai ruhavásár, arcfestés és testdíszítés, hennafestés, keleti ékszerek és száribemutató, valamint szári-próba lehetőség várja, a kézművesség iránt érdeklődőket a Syama Handmade műhelye a gyapjú feldolgozással, gerebenezéssel, fonással és kender tilolással fogja megismertetni. De lesz természetbarát kence- és illatszerkészítés, textilfestés, nemezelés is.

A művészeteket indiai táncok, tradicionális indiai zene és hangszerbemutató, valamint Kövi Szabolcs meditatív fuvolakoncertje hozza majd közelebb. A védikus iskola épületében indiai sakk, bűvészeti bemutató, zene és hagyományos védikus tanóra, a közelben pedig íjászat szeretne majd a gyermekek kedvére tenni.

Közönségtalálkozók is lesznek: a TikTok krisnás sztárja, Vallabhi, az 5 évtizede a védikus bölcsességnek élő világhírű tanító, Sivaráma Swami, valamint youtube videóiról híres Bhaktipada Goswami várja majd a vendégeket. Lesznek életmód séták, mantra- és zarándokösvény, karma-tisztító látogatás. Pénteken Holi, a Színek Fesztiválja és festékszóró játék, szombaton és vasárnap tradicionális, tűzceremóniával kísért védikus esküvő áll majd a programok középpontjában. Esténként a szerzetesekkel együtt lehet zenélni és táncolni a Kírtan Jam programon.

Természetesen most is megtekinthető lesz a templomépület, a gyönyörű Mandír, valamint a Krisna-völgy 30. jubileumi évére megnyílt ökrös járgányház, mely hazánk egyetlen működő természetbarát erőműve, amit működés közben is meg lehet majd tekinteni. A gyerekeket a tehenészetnél zebu-szekerezéssel és bocikkal is várják. A Völgy meseszép, de nagy területén belül a séta mellett ökrös szekérrel és kisvasúttal lehet utazni. A vendégek pecséteket gyűjthetnek a különféle helyszínek és programok során, amelyekért meglepetés ajándékok járnak. A vásársoron ékszerek, ruhák, mézek, kézműves termékek, védikus filozófia témájú könyvek és asztrológus is várja a vendégeket.

Krisna-völgy 30 éve várja a látogatókat, télen és nyáron, évente 30 ezer vendéget fogadnak. Várhatóan a Búcsúban érkezik majd meg Krisna-völgy 500 ezredik vendége, akinek különleges meglepetés ajándékkal készülnek.

A 30. jubileumi évben a somogyvámosi Krisna-völgy biztosan bakancslistás program. Azokat a középkorúakat pedig, akik idén 30 évesek 30% kedvezménnyel ajándékozzák meg belépéskor – ünnepeljünk együtt!

bucsu.krisnavolgy.hu