Krisna-hívő ételosztók segítik a törökországi földrengés túlélőit

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt, Sajtópont

Négy Krisna-hívő indul útnak Budapestről péntek reggel, hogy a törökországi földrengések helyszínén, a török Krisna-hívők helyi csoportjával együtt meleg ételt biztosítsanak a katasztrófa által legsúlyosabban érintett régió túlélőinek.

Az ételosztók a török katasztrófavédelem hozzájárulásával érkeznek majd a Hatay tartománybeli Antakyába, ahol egy kamionban kialakított tábori konyhán készítik majd el és osztják ki az ételeket. A helyszínen a katonaság által kijelölt belvárosi ponton a túlélők, illetve a mentési munkálatokban résztvevők élelmezését segítik majd egyszerű, tápláló egytálételekkel.

Egy természeti katasztrófát követően az első lépés, hogy szakképzett személyzet segítségével felkutatják a túlélőket és ellátják a sebesülteket, időközben pedig kiépül az ideiglenes ellátórendszer. Mivel jelenleg az érintett régióban összeomlott az infrastruktúra, az utak nehezen, vagy egyáltalán nem járhatók, a még álló épületek pedig bármikor összeomolhatnak, hosszú távon óriási kihívást jelent a túlélők ellátása. Ilyenkor hatalmas segítség, ha saját, professzionális felszereléssel rendelkező karitatív szervezetek érkeznek a helyszínre, hogy hiánypótló munkájukkal, mentálisan és fizikailag friss munkaerővel, kézzelfogható módon segítsék az életben maradt lakosságot. A túlélők nagy része ugyanis az eltűnt, sérült, vagy romok alatt rekedt hozzátartozók miatt nem hajlandó, vagy nem tudja elhagyni az életveszélyessé vált területet.

Az ételosztás a DSV fuvarozási és logisztikai cég törökországi leányvállalatának támogatásával indul útjára, akik járművekkel, főzési alapanyagok és eszközök beszerzésével és helyszínre fuvarozásával, valamint tolmáccsal és koordinátorokkal segítik az akciót. A kezdeményezést olyan nemzetközi cégek is erősítik adományaikkal, akik korábban a Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványának ukrajnai segélyakcióját támogatták.

A magyar csapatot Szanyi-Karl Attila, az alapítvány nagy tapasztalattal rendelkező elnöke vezeti. A helyszínen a körülményektől függően naponta több száz, vagy akár több ezer adag meleg egytálétel elkészítésére és kiosztására rendezkednek be. Az alapítvány hazai munkatársai természetesen ez idő alatt is zavartalanul fenntartják a magyarországi ételosztó programot – naponta továbbra is több ezer tál meleg ételt juttatnak a magyar rászoruló lakosságnak.

A magyar ételosztók nem először vesznek részt katasztrófa sújtotta térségek  élelmezésében. A Krisna-hívők Ételt az Életért programja jelen volt a srí lankai cunami, a Haitit sújtó földrengés, a boszniai földcsuszamlás után is, valamint Ukrajnában, hazánkban pedig az árvizek, a devecseri iszapömlés, valamint a menekülthullám és a Covid-járvány csúcspontján is aktívan segített.

A Krisna-hívők őszinte részvétüket fejezik ki a török polgároknak, imádkoznak az áldozatokért és a túlélők körülményeinek gyors javulásáért, amelyért az ételosztások által aktívan is tenni kívánnak. Az ilyen és ehhez hasonló élethelyzetek fájdalmas emlékeztetői az emberi élet múlandóságának, ezért a hívők remélik, hogy mindez a jelenleg is zajló pusztító háborúk lezárását is sürgeti majd.

A segélyakciót néhány kattintással a www.karitativ.hu oldalon át lehet támogatni, a közleményben „Törökország” megjelöléssel, vagy közvetlenül a törökországi Ételt az Életért Alapítvány honlapján keresztül: https://www.yasamicinyemek.org/en