Egy savanykás, fűszeres brokkoli dhal leves, 10-12 főre, tehát nagyobb alkalmakra is kiváló, Gabi indiai konyhájából.
Hozzávalók:
2 db répa
1 brokkoli
30 dkg urad dhal vagy vöröslencse, vagy előzőleg beáztatott sárgaborsó is lehet
1 citrom héja és leve
só, ízlés szerint
5-6 babérlevél
2 tk. fekete mustármag
4 szegfűszeg
friss gyömbér reszelve
pici fekete bors
1 tk. kurkuma
1 tk. cukor
chili
2 ek. kókuszzsír
(Ha valaki nem érzékeny a tejre vagy nem vegán, joghurttal savanyithatja még, vagy több citromlével)
Bármelyik lencsénket, amit választottunk először kurkumával és vízzel egy edényben szétfőzzük.
A kókuszzsíron kipattogtatjuk a fekete mustármagot, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, a babérlevelet, chilit, lereszelt gyömbért, borsot, esetleg hinget. Lepkeszegmag is mehet bele, ez a keserű ízhatást fokozza és nagyon jó a tüdőnek, de nem muszáj. Picit pirítjuk együtt, majd a lencselevesünkbe öntjük. Hozzátesszük a citromlevet, citromkarikákat, cukrot, (joghurtot). Petrezselyemzölddel tálaljuk.
Hare Krisna!
Jó étvágyat!