Vegán mákos-citromos süti vaníliasodóval

Fodor Desszertek, Gasztro, Hírek, Receptek

Egy húsvétra is kiváló vendégváró vegán verzióban.
 
🥫Hozzávalók:
80 ml étolaj
150 g cukor
150 ml (hozzáadott cukortól mentes) növényi tej
1 citrom reszelt héja és leve
180 g liszt
3/4 kiskanál szódabikarbóna
1 kiskanál sütőpor
1 marék mák
 
Egy tálban egy kisebb kézi habverővel elkeverünk 80 ml étolajat 150 gramm cukorral.
150 ml (hozzáadott cukortól mentes) növényi tejet adunk hozzá, illetve egy citrom reszelt héját és kifacsart levét.
 
Egy másik tálba 180 gramm lisztet öntünk, 3/4 kiskanál szódabikarbónát, illetve 1 kiskanál sütőport adunk hozzá és összekeverjük őket.
A lisztes tál tartalmát beleszitáljuk a nedves hozzávalók táljába, elkeverjük, majd egy egy maréknyi mákot adunk hozzá, de lehet többet is, ki hogy szereti.
 
Sütőpapírral kibélelt formában 180 fokon sütjük 45-50 percig, alsó-felső sütésen.
 

Vegán vaníliasodó

 
🍨Hozzávalók:
450 ml növényi tej (mandula, vagy kókusztej)
25 g étkezési (kukorica)keményítő
80 g vaníliás cukor (ha nincs akkor kristálycukor)
1/2 vaníliarúd (vagy vanília aroma)
1/2 mokkáskanál őrölt kurkuma
 
Kimérjük az étkezési keményítőt (kukoricakeményítő) és vaníliáscukrot abba a lábasba, amiben majd a tűzhelyen készítjük a sodót.
Elkeverjük, majd hozzáadjuk a fél kávéskanálnyi kurkumát (ami a színét adja) és belekaparjuk a fél rúd vanília belsejét. (A héját is beledobhatjuk, hogy minél jobban belefőljön az íze, csak a végén ne felejtsük el kivenni. 😉
 
A kimért növényi tej egy kicsi részével (1-2ek.) csomómentesre elkeverjük.
A növényi tej nagyobb részét másik lábasban felforraljuk.
A felforralt tejet beleöntjük a sodó alapba és folyamatos kevergetés mellett besűrűsödésig +3-4 percig főzzük.
 
Jó étvágyat!