SZERETET ÍZŰ SÜTEMÉNY – 2025

Admin Desszertek, Gasztro, Hírek, Kiemelt, Receptek

Íme az ország első Szeretet Ízű Süteményének receptje, melynek néhány összetevője közönségszavazat által került a receptbe. Az édességet Sass Dani gasztro influenszer, illetve Balogh Enikő Hari, vegán cukrász alkotta meg.

Hozzávalók 30 db sütihez (6×5 cm):

  1. Eperkrém:
    660 g eper (friss vagy fagyasztott)

240 g nádcukor
60 g vaníliás cukor
30 g citromlé
300 g víz
108 g keményítő
csipet só (kb. 2 g)
190 g Creme Margarin (Selecta)

 

  1. Alsó piskóta (pisztáciás-epres):

55 g pisztácia

14 g liofilizált eper

275 g finomliszt

75 g teljes kiőrlésű liszt

150 g nádcukor

30 g vaníliás cukor

12 g sütőpor

100 g napraforgó olaj

50 g citromlé

5 g citromhéj (reszelt)

160 g narancslé

240 g víz

 

  1. Felső piskóta:

165 g finomliszt

50 g teljes kiőrlésű liszt

90 g nádcukor

30 g vaníliás cukor

6 g sütőpor

54 g olaj

30 g citromlé

100 g narancslé

140 g víz

 

  1. Málnazselé:

50 g málna

500 ml víz

20 g citromé

26 g agar-agar

100 g nádcukor

 

  1. Teteje:

300 g étcsoki

20 ml napraforgó olaj

 

  1. Dekoráció:

kb 200 g pirított pisztácia

liofilizált eper darabok

arany csillám

 

Elkészítés

  1. lépés – Eperkrém: a sütemény szíve

Az epret főzzük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a csipet sóval. Turmixoljuk le, majd a forró eperpépbe keverjük bele a vízben feloldott keményítőt. Sűrítsük be, majd 3 perc forralás után öntsük egy tálcára, fedjük le szorosan fóliával, hogy ne képződjön bőr a tetején, és hűtsük le. Keverjük ki habverővel és a krémmargarinnal habosítsuk fel.

  1. lépés – Málnazselé: a sütemény tükre

A málnát főzzük össze a vízzel és a citromlével, majd keverjük hozzá az agar-agarral vegyített cukrot. Rövid forralás után öntsük szilikon vagy vékonyan kiolajozott formába, ami a tepsivel megegyező méretű, tehát 32 x 39 cm. Hűtsük ki teljesen.

  1. lépés – Felső piskóta: a védelmező tető

A liszteket, a nádcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport keverjük össze egy tálban. Egy másik tálban a folyékony összetevőkkel (olaj, narancs- és citromlé, víz) ugyanígy járjunk el, majd a két részt elegyítsük, míg csomómentes nem lesz. Öntsük egy kiolajozott, lisztezett 32 x 39 cm-es tepsibe és előmelegített sütőben süssük 180°C-on kb. 7 percig. Hagyjuk kihűlni.

  1. lépés – Alsó piskóta: a harmónia alapja

A felső tésztaréteghez hasonló módon készül, de pisztáciával és liofilizált eperrel gazdagítva. 180°C-on 10–12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.

  1. lépés – Összeállítás

Vágjuk körbe az alsó piskótát, majd kenjünk rá 300 g eperkrémet. Helyezzük rá a megdermedt málnazselét, majd erre jön a fő krémréteg, az 1 kg eperkrém. Óvatosan fedjük be a vékonyabbik piskótával, és kenjük meg a tetejét vékonyan a maradék eperkrémmel – ez segíti a csokimáz tapadását.

  1. lépés – Csokimáz: a fényes korona

300 g étcsokoládét és 20 g olajat vízgőz fölött olvasszunk meg, majd simítsuk a sütemény tetejére. Hűtsük vissza.

  1. lépés – Dekorálás és tálalás

A kissé dermedt, de még nem szilárd csokitetőre szórjunk apróra vágott pirított pisztáciát és liofilizált epret, végül hintsük meg némi aranyporral. Hűtsük, ameddig a csoki teljesen meg nem dermed. Ha forró vízbe mártott, száraz késsel szeleteljük, a csokiréteg nem fog eltörni.

 

A süti szellemisége

A valódi szeretet akkor mutatkozik meg, amikor időt szánunk másokra, és figyelünk a részletekre, amikor sütés közben a szívünkkel is jelen vagyunk.
Kṛṣṇa a Bhagavad-gītāban azt tanítja, hogy ha tiszta szívből, szeretettel és odaadással ajánlunk fel Neki valamit, akkor Ő azt elfogadja. Ez a sütemény is egy ilyen ajánlat lehet, ha figyelemmel, türelemmel és belső békével készítjük.
A szeretet láthatatlanul is ott van – ízben, illatban, hangulatban. Aki megkóstolja, érezni fogja.