Íme az ország első Szeretet Ízű Süteményének receptje, melynek néhány összetevője közönségszavazat által került a receptbe. Az édességet Sass Dani gasztro influenszer, illetve Balogh Enikő Hari, vegán cukrász alkotta meg.
Hozzávalók 30 db sütihez (6×5 cm):
- Eperkrém:
660 g eper (friss vagy fagyasztott)
240 g nádcukor
60 g vaníliás cukor
30 g citromlé
300 g víz
108 g keményítő
csipet só (kb. 2 g)
190 g Creme Margarin (Selecta)
- Alsó piskóta (pisztáciás-epres):
55 g pisztácia
14 g liofilizált eper
275 g finomliszt
75 g teljes kiőrlésű liszt
150 g nádcukor
30 g vaníliás cukor
12 g sütőpor
100 g napraforgó olaj
50 g citromlé
5 g citromhéj (reszelt)
160 g narancslé
240 g víz
- Felső piskóta:
165 g finomliszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
90 g nádcukor
30 g vaníliás cukor
6 g sütőpor
54 g olaj
30 g citromlé
100 g narancslé
140 g víz
- Málnazselé:
50 g málna
500 ml víz
20 g citromé
26 g agar-agar
100 g nádcukor
- Teteje:
300 g étcsoki
20 ml napraforgó olaj
- Dekoráció:
kb 200 g pirított pisztácia
liofilizált eper darabok
arany csillám
Elkészítés
- lépés – Eperkrém: a sütemény szíve
Az epret főzzük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a csipet sóval. Turmixoljuk le, majd a forró eperpépbe keverjük bele a vízben feloldott keményítőt. Sűrítsük be, majd 3 perc forralás után öntsük egy tálcára, fedjük le szorosan fóliával, hogy ne képződjön bőr a tetején, és hűtsük le. Keverjük ki habverővel és a krémmargarinnal habosítsuk fel.
- lépés – Málnazselé: a sütemény tükre
A málnát főzzük össze a vízzel és a citromlével, majd keverjük hozzá az agar-agarral vegyített cukrot. Rövid forralás után öntsük szilikon vagy vékonyan kiolajozott formába, ami a tepsivel megegyező méretű, tehát 32 x 39 cm. Hűtsük ki teljesen.
- lépés – Felső piskóta: a védelmező tető
A liszteket, a nádcukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport keverjük össze egy tálban. Egy másik tálban a folyékony összetevőkkel (olaj, narancs- és citromlé, víz) ugyanígy járjunk el, majd a két részt elegyítsük, míg csomómentes nem lesz. Öntsük egy kiolajozott, lisztezett 32 x 39 cm-es tepsibe és előmelegített sütőben süssük 180°C-on kb. 7 percig. Hagyjuk kihűlni.
- lépés – Alsó piskóta: a harmónia alapja
A felső tésztaréteghez hasonló módon készül, de pisztáciával és liofilizált eperrel gazdagítva. 180°C-on 10–12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.
- lépés – Összeállítás
Vágjuk körbe az alsó piskótát, majd kenjünk rá 300 g eperkrémet. Helyezzük rá a megdermedt málnazselét, majd erre jön a fő krémréteg, az 1 kg eperkrém. Óvatosan fedjük be a vékonyabbik piskótával, és kenjük meg a tetejét vékonyan a maradék eperkrémmel – ez segíti a csokimáz tapadását.
- lépés – Csokimáz: a fényes korona
300 g étcsokoládét és 20 g olajat vízgőz fölött olvasszunk meg, majd simítsuk a sütemény tetejére. Hűtsük vissza.
- lépés – Dekorálás és tálalás
A kissé dermedt, de még nem szilárd csokitetőre szórjunk apróra vágott pirított pisztáciát és liofilizált epret, végül hintsük meg némi aranyporral. Hűtsük, ameddig a csoki teljesen meg nem dermed. Ha forró vízbe mártott, száraz késsel szeleteljük, a csokiréteg nem fog eltörni.
A süti szellemisége
A valódi szeretet akkor mutatkozik meg, amikor időt szánunk másokra, és figyelünk a részletekre, amikor sütés közben a szívünkkel is jelen vagyunk.
Kṛṣṇa a Bhagavad-gītāban azt tanítja, hogy ha tiszta szívből, szeretettel és odaadással ajánlunk fel Neki valamit, akkor Ő azt elfogadja. Ez a sütemény is egy ilyen ajánlat lehet, ha figyelemmel, türelemmel és belső békével készítjük.
A szeretet láthatatlanul is ott van – ízben, illatban, hangulatban. Aki megkóstolja, érezni fogja.