Vegán mogyoróvajas-kesudiós csokitorta

Admin Desszertek, Gasztro, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Hozzávalók az alaphoz:
250 g datolya
fél zacskó kókuszreszelék
1 tk fahéj
bármilyen darált olajos mag, mandula, dió, akár mogyoró is lehet 1-2 maroknyi
 
A krémhez:
3-4 ek. 100%-os natúr mogyoróvaj
250 ml konzerves kókusztej
1 zacskó natúr kesudió
ízlés szerint juhar szirup vagy méz (édesítő esetleg)
2-3 tk. olvasztott kókuszolaj
1 tk fahéj
1 tk vanília aroma, vagy vaníliarúd
2 csipet só
 
A csokikrémhez:
2 tábla min. 80 % étcsokoládé
1-2 dl növényi tej
 
Áztassuk be először a datolyát és a kesudiót 1 órára forró vízbe.
Tegyük az olajos magot, esetleg granolát, kókuszreszeléket és fahéjat az aprítógépünkbe, és aprítsuk kicsit össze, majd adjuk hozzá a leszűrt datolyát is és daráljuk addig, amíg egy kissé ragadós masszát nem kapunk.
Nyomkodjuk bele egy tortaformába, az alján lehet sütőpapír, majd tegyük be a hűtőnkbe, kicsit dermedjen.
 
A krémhez adjunk minden összetevőt egy tálba és keverjük jól össze, majd kenjük el az alap rétegen és helyezzük vissza a hűtőbe kb. 2 órára.
 
Ameddig hűl a tortánk, olvasszuk meg a csokit a növényi tejjel, és öntsük rá a mogyoróvajas krémre. Szórjuk meg a tetejét darált mogyoróval! Jó étvágyat! Hare Krisna!