Almával töltött tészta zsiradékban kisütve. Tízóraira, uzsonnának vagy akár vendégváró csemegének 🙂
Hozzávalók 10 darabhoz:
10 dkg olvasztott vaj, vagy 0,5 dl kókuszolaj
30 dkg liszt
csipet só
150 ml hideg víz
6 közepes alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél csomag vaníliás cukor
5 ek cukor
ghí vagy olaj a sütéshez
2 ek porcukor
Elkészítés:
A vaj felét elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a sót, és apránként hozzáöntjük a hideg vizet. Kemény tésztát gyúrunk belőle. Nedves ruhával letakarva fél óráig pihentetjük. Addig az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a vaj másik felén 5 percig pároljuk. Belerakjuk a főszereket és a cukrot. Lassú
tűzön addig folytatjuk a főzést, míg a massza száraz nem lesz. Tányéron kihűtjük.
A vaj felét elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a sót, és apránként hozzáöntjük a hideg vizet. Kemény tésztát gyúrunk belőle. Nedves ruhával letakarva fél óráig pihentetjük. Addig az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és a vaj másik felén 5 percig pároljuk. Belerakjuk a főszereket és a cukrot. Lassú
tűzön addig folytatjuk a főzést, míg a massza száraz nem lesz. Tányéron kihűtjük.
A tésztát újból átgyúrjuk, és tíz részre osztjuk. Egyenként vastagabb lepénykéket nyújtunk belőlük. A közepükre 1-1 evőkanál tölteléket teszünk, félbehajtjuk őket, és a szélüket erősen összenyomjuk. A
szamószát a bal kezünkbe vesszük, a jobbal pedig “fonjuk” a szélét. Közepesen meleg ghíben aranybarnára sütjük, és porcukorral meghintjük. Sütőben is el lehet készíteni, ilyenkor a tésztába érdemes még 1 evőkanál felmelegített vajat vagy olajat tenni.
Jó étvágyat!
szamószát a bal kezünkbe vesszük, a jobbal pedig “fonjuk” a szélét. Közepesen meleg ghíben aranybarnára sütjük, és porcukorral meghintjük. Sütőben is el lehet készíteni, ilyenkor a tésztába érdemes még 1 evőkanál felmelegített vajat vagy olajat tenni.
Jó étvágyat!