50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl növényi tej
Vaníliás cukor, cukor vagy édesítő
2 dl növényi tej
Vaníliás cukor, cukor vagy édesítő
20 dkg darált dió
csipet só
csipet só
50 dkg lisztet egy tálba szitálunk. Majd 5 dkg élesztőt pici cukorral megfuttatunk 2 dl növényi tejben. Az élesztőt a liszthez adjuk és annyi tejjel dagasztjuk, hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk. Félretesszük és duplájára kelesztjük a masszát.
Téglalap alakúra nyújtjuk tésztánkat. Megkenjünk olvasztott növényi margarinnal, amibe vaníliás cukrot is teszünk így gazdagabb ízvilágot kapunk.
Megszórjuk ízlés szerint cukrozott darált dióval a mesterművet (tetszés szerint édesítőt is használhatunk), föltekerjük majd fölszeleteljük a kalácsunkat.
Tepsibe vagy kapcsos torta formába pakoljuk, a legjobb, ha rózsaszerűen rendezzük el, de más formákat is alkothatunk, kreativitásunktól függően. Meglocsoljuk az olvasztott margarin másik felével. Sütőbe toljuk és ami talán meglepő csak akkor kapcsoljuk már bea sütőt, amikor benne van a tészta!
Mikor majdnem elkészült a kalácsunk (ez sütőtől függően 30-40 perc), forró cukros növényi tejjel meglocsolgatjuk.
Még így is sütjük kb. 10 percig, ettől aranybarna kérget kap a tetején. Adventi édességünket tálalhatjuk is!
Faludi Kata receptje