Krisna-hívő ökofalvak találkozója

Fodor Hírek, Krisna-völgy, Öko

Szeptember 16-18. között zajlott az ISKCON (International Society for Krishna Consciousness – A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete) európai farmközösségeinek találkozója a németországi Jandelsbrunn-ban. Pártha dász (Pőcze Vilmos) beszámolója a konferenciáról.

A találkozókat Krisna-völgy hívta életre még 2007-ben azzal a céllal, hogy évenként megvitatásra kerüljenek a tehénvédelem, a tehenekről való gondoskodás aktuális teendői az egyházban, az európai mozgalomban. (A tehénvédelemről korábban írott cikkeink ide kattintva olvashatók.)
Már a második alkalom után természetes igényként merült fel, hogy a fenntarthatóság, az önellátó gazdálkodás és az együttműködés kérdései is terítékre kerüljenek.

Fotó: Ökovölgy

Fotó: Ökovölgy

Ezúttal is élénk érdeklődés kísérte a házigazda német közösség beszámolóját és gyakorlati bemutatóját, de kis kitekintést is kaphattunk a világ más földrészein zajló munkára, hiszen voltak vendégek Dél-Indiából, Brazíliából, Dubaiból. Ugyancsak a világmozgalom tevékenységére adott rálátást Kalakanta prabhu, aki az ISKCON GBC (Vezető Testület) által felállított – farmközösségeket segítő – szervezete a GVIC (Global Village Initiative Committee) híreit hozta el a résztvevők számára.

A Bajor Erdő szélén fekvő Simhacalam farmot a 80-as években alapított közösség tartja fenn és fejleszti. Mintegy 20 hektár területet művelnek, vannak teheneik, zöldség- és gabonatermő területeik, saját szennyvíztisztító és megújuló energia hasznosító telepük. Aki feléjük jár, térjen be hozzájuk, nemcsak a környezettudatosság terén szerezhet tapasztalatot, de lelki élményekkel is gazdagodhat a kedves ottlakók közösségében.

Az ISKCON európai szervezetei gyors lajstromot készítettek, hogy Európában jelenleg hány – kisebb-nagyobb – farmközösség működik, s az alábbiakat összegezték:

1.    Almwiks Gard, Svédország
2.    Bhaktivedanta Manor, Letchmore Heath, Egyesült Királyság
3.    Goloka-dhama, Abentheuer, Németország
4.    Govindadvipa Dhama, Derrylin, Írország
5.    Krisna-völgy, Új-Vraja Dhama, Somogyvámos, Magyarország
6.    Krisnuv Dvur, Postupice, Csehország
7.    Nava Nilacala farm, Pula, Horvátország
8.    Prabhupada Desh, Albettone, Olaszország
9.    Radhadesh, Belgium
10.    Simhacalam, Jandelsbrunn, Németország
11.    Új-Ekacakra, Kokosovce, Szlovákia
12.    Új-Mayapura, Chateauroux, Franciaország
13.    Új-Santipur, Czarnow, Lengyelország
14.    Új-Vraja-mandala, Brihuega, Spanyolország
15.    Villa Vrndavana, Florence, Olaszország

2015 őszén Új-Mayapuraban, Franciaországban találkoznak az európai közösségek szakmai vezetői. Reméljük, a lista addig is tovább bővül…

Pártha dász
Krisna-völgy

Forrás: http://okovolgy.hu/tizenot-az-europai-krisna-hivo-farmkozossegek-talalkozoja/