November 4-14.: Keleti Vallások Hete

Fodor Budapest programajánló, Hírek, Programajánló, Sajtópont, Vallásközi - Hírek, Vallásközi - Programajánló

A hazánkban aktívan működő, keleti gyökerekkel rendelkező egyházak november elején nyílt napokat rendeznek templomaikban, ezzel is hangsúlyozva a vallások közötti tisztelet, nyitottság és megértés fontosságát.

A hazai keleti egyházak kezdeményezésére idén november első két hetében rendezik meg a Keleti Vallások Hete elnevezésű, nagyszabású kulturális rendezvénysorozatot. A program célja, hogy a hazánkban rövid történelmi múlttal, ám évezredes hagyományokkal és erős gyökerekkel rendelkező világvallások felekezetei megismertethessék egymással és minden érdeklődővel a különböző keleti vallások filozófiáját és kultúráját – saját környezetükben. Bárki bepillantást nyerhet e vallások gyakorlati elemeibe, rítusaikba, közvetlenül a hitgyakorlóktól hallhatják legfontosabb imádságaikat. A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a vallásos gondolkodás és a vallás gyakorlásának célja közös: megismertetni világunk transzcendens magasságait és szolgálni azt. A különféle felekezetek tanításait akkor ismerhetjük és érthetjük meg igazán, hogyha azt saját közegükben, saját szent helyeiken, saját hitgyakorló közösségükben halljuk és tapasztaljuk – ez adja a kezdeményezés egyediségét.

A programsorozat november 4-én, kedden indul útjára és 2-3 naponta más és más felekezet központjában folytatódik.

A megnyitó idén a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének csillaghegyi központjában, a Haré Krisna Indiai Oktatási és Kulturális Központban (ismertebb nevén a Lélek Palotájában) kerül megrendezésre. A megnyitón minden felekezet közösen képviselteti magát, de minden további helyszín más és más vallási vonulatot mutat be saját, belső környezetében, egyéni atmoszférájában.

A megnyitó 18:00 órakor kezdődik a résztvevők bemutatkozásával.
18:30-tól a Krisna-tudat más vallásokhoz fűződő viszonyáról, illetve vallási hagyományainak gyökereiről hallhatnak előadást az érdeklődők.
19:00 órakor az esti szertartást, az oltáron történő ajánlási ceremóniát tekinthetik meg az érdeklődők és be is kapcsolódhatnak a zenés-táncos istentiszteletbe, a Gaura-áratí rítusába.
19:30-kor Damodara-áratí, vagyis az október-november hónapban esedékes, esti lámpásajánlási ceremónián vehetnek részt a vendégek. A megnyitó rendezvény kötetlen beszélgetéssel és vegetáriánus ételkóstolóval zárul.

A programsorozat november 6-tól tovább folytatódik más felekezetek központjaiban. A rendezvényekre érdemes a teljes testet fedő öltözetben ellátogatni. A belépés természetesen díjtalan, az ételkóstolóra mindenki a vendégünk!

A további helyszínek a következők:

  • November 4. 18:00 Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (Budapest III., ker. Lehel utca 15-17.)
  • November 6. 18:00 Buddhista Misszió, a Magyarországi Arya Maitreya Mandala Egyházközösség (Keleti Kulturális Központ Budapest XI., ker. Karinthy Frigyes u. 5. I. em. 10.)
  • November 10. 18:00 Magyarországi Muszlimok Egyháza (Budapest XI., ker. Fehérvári út 41.)
  • November 12. 18:00 Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház (Budapest XVI., ker. Rádió utca 12.a)
  • November 14. 18:00 Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség (Budapest VIII., ker. Baross u. 80. 22-es kapucsengő.)

keletivallasokhete_plakat_004