Milyen segítséget tud nyújtani az Ájurvéda a COVID-19 krízis idején?

Admin Életmód, Hírek, Kiemelt

A COVID-19 járvány kitörését követően sajnos az egész emberiség szenved. A szervezet természetes védelmi rendszerének (az immunitásnak) a megerősítése játssza a legfontosabb szerepet az egészség megőrzésében és így a járvány elleni védekezésben.

Valamennyien tudjuk, hogy a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Bár jelenleg nincs gyógyszer a COVID-19 ellen, hasznos megelőző intézkedéseket hoznunk, amelyek megerősítik az immunrendszerünket egy ilyen veszély esetén.

Az Ájurvéda az élet tudománya, amely a természet ajándékait ajánlja az egészség megőrzéséhez és a boldog élet elérése érdekében. Az Ájurvéda széleskörű tudásbázisa a megelőzéssel kapcsolatban a “Dinacharya” – napirend és a “Ritucharya” – az évszakokhoz kapcsolódó teendőkre alapoz, vagyis a napi rutin mellett az évszakoknak megfelelő életmóddal segíthetjük immunrendszerünk működését. Ez az ősi tudomány ugyanakkor a növényekre alapoz a gyógyításban, több tízezer gyógynövényt ismernek Indiában (a szerk.). Az Ájurvéda klasszikus írásai mind hangsúlyozzák, mennyire fontos, hogy megismerjük magunkat, testünk és lelkünk, szerveztünk egészének működését, és elérjük harmóniát, amivel emelni tudjuk és fenn tudjuk tartani az ellenállóképességünket.

Az AYUSH Minisztérium – a hagyományos indiai természetgyógyászat minisztériuma Indiában – a következő öngondozási iránymutatást adja, mint megelőzési intézkedéseket és immunerősítő ajánlásokat, különös figyelemmel a légzőrendszer egészségének megőrzésére.

Immunerősítő javaslatok

I. Általános intézkedések

  1. Egész nap igyunk meleg vizet.
  2. Naponta végezzünk jógagyakorlatokat, légzőgyakorlatokat és meditációt legalább 30 percig, az AYUSH Minisztérium ajánlásai szerint (#YOGAatHome #StayHome #StaySafe)
  3. Főzésnél használjunk kurkumát, római köményt, koriandert és a vírusnak való extrém kitettség esetén akár fokhagymát is.

II. Ájurvédikus ellenállóképesség emelő intézkedések

  1. Reggel 10 gramm Chyawanprash készítményt. Cukorbetegek cukormentes változatban fogyasszák csak.
  2. Naponta egyszer vagy kétszer igyunk gyógynövény teát, amiben fahéj, feketebors, száraz gyömbér és mazsola van, illetve tulasi (bazsalikom). Ízlés szerint nyerscukrot vagy citromlevet adhatunk hozzá.
  • (Megjegyzés: A Krisna-hívők a Tulasi növényre szentként tekintenek, ezért nem fogyasztják gyógyászati célból. – a szerk.)
  1. Arany tej: Naponta egyszer vagy kétszer egy fél teáskanál kurkuma 150 ml forró tejben.

III. Egyszerű ájurvedikus műveletek

  1. Orr kezelése – reggel és este mindkét orrlyukba cseppentsünk szezám olajat vagy kókusz olajat vagy ghít.
  2. Gargalizálás, nyálkahártyavédelem: Vegyünk egy leveseskanál szezámolajat vagy kókuszolajat a szánkba. Ne nyeljük le, hanem 2-3 percig forgassuk a szánkban, köpjük ki, majd öblítsünk szájat meleg vízzel. Ezt naponta egyszer vagy kétszer csináljuk.

IV. Száraz köhögés vagy torokfájás esetén

  1. Inhaláljunk friss menta levél főzettel vagy ajwain főzettel naponta egyszer.
  2. Köhögés vagy torokfájás esetén 2-3-szor naponta vegyünk be szegfűszeget mézzel vagy nyerscukorral.
  3. Ezek a gyógymódok általában a szokásos száraz köhögést és torokfájást elmulasztják, de ha a tünetek fennmaradnak, azonnal fel kell hívni a családorvost.

A fenti intézkedéseket az egyén adottságaihoz képest kell alkalmazni.

Ezeket a gyógymódokat az alábbi kiváló szakemberek ajánlják, mivel azok javíthatják az ember ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben.

  1. Padma Shri Vaidya P R Krishnakumar, Coimbatore
  2. Padma Bhushan Vaidya Devendra Triguna, Delhi
  3. Vaidya P M Varier, Kottakkal
  4. Vaidya Jayant Devpujari, Nagpur
  5. Vaidya Vinay Velankar, Thane
  6. Vaidya B S Prasad, Belgaum
  7. Padma Shri Vaidya Gurdeep Singh, Jamnagar
  8. Acharya Balkrishna ji, Haridwar
  9. Vaidya M S Baghel, Jaipur
  10. Vaidya R B Dwivedi, Hardoi UP
  11. Vaidya K N Dwivedi, Varanasi
  12. Vaidya Rakesh Sharma, Chandigarh
  13. Vaidya Abichal Chattopadhyay, Kolkata
  14. Vaidya Tanuja Nesari, Delhi
  15. Vaidya Sanjeev Sharma, Jaipur
  16. Vaidya Anup Thakar, Jamnagar

Figyelmeztetés: A fenti ajánlások és tanácsok nem tekinthetők a COVID-19 kezelési módszereinek. Valamint nem helyettesítik a megelőzés egyéb módszereit. Lehetőség szerint maradjunk otthon, csak a legszükségesebb okokból hagyjuk el az otthont. Gumikesztyű és szájmaszk viselésével óvjuk magunkat és környezetünket. Kövessük az aktuális ország illetékes szerveinek egészségügyi előírásait.

AYUSH Minisztérium, India