Krisna-tudat otthon: A főzés és étkezés tudatossága

Admin Életmód, Gasztro, Hírek

Az étel, amelyet elfogyasztunk, nemcsak táplálék, hanem lelki táplálék is. Ezért is van az, hogy az ételt a főzést követően még frissen felajánljuk Krisnának különféle mantrák, kisebb imák keretében. Ami nagyon fontos azonban, hogy milyen tudattal főzünk, hiszen ez fogja táplálni a testünket és valahol a lelkünket is. Ha a főzés közben negatív gondolatokkal „bombázzuk az ételt”, pl. hogy miért kell nekem ezt csinálni? – akkor, sajnos az is ki fog hatni, mint egy tudatállapot, az ételünkre és így az életünkre. Indiában, ahol a nagyvárosokban milliók élnek és a szennyezés óriási, alapvetően hosszú és teljes életet tudnak élni az emberek pusztán azért, mert a családokban a hölgyek naponta 2-3 alkalommal friss ételt főznek, nagy szeretettel. Ez valahol az ő munkájukká válik a társadalomban. Minden sikeres férfi mögött ott áll a feleség, aki segíti, táplálja a családját, és elismerik az ő munkáját is a közös sikerben.

Az étel, de akár egy pohár víz elfogyasztása is jó, ha megfelelő tudatban történik. Ehhez pl. a Haré Krisna mantra éneklése nagyon kedvező. De már a főzés közben is hallgathatunk mantrákat, meditációs zenéket. A jó meditáció keretében készült ételek finomabbak és táplálóbbak. Ezt teszteltük, pl. ételosztó programunkon. J

„Kint enni”. A hagyományos védikus kultúrában az emberek csak esküvőkön vagy vendégségek alkalmával esznek a házon kívül. A családban nagyon figyelnek arra, hogy kinek a főztjét eszik, és az lehetőleg legyen a megfelelő tudatban. Még akik bejártónőt is hívnak otthonukba, szeretik az előkészítést a segítőre bízni, de a főzés folyamatát maguk végzik. Mert a tűz létrehoz egy kapcsolatot az étel, a szakács és a fogyasztó között.

Ahogy a fémek között létezik jó vezető, úgy az ételek között is. A legjobban „karmát” vivő és hangulatokat közvetítő étel a gabona, főként a búza. Ezért is jellemző, hogy kenyeret és kenyérlepényeket otthon a család tagjai készítik. A pékségek még ma is ritkaságszánba mennek Indiában, noha pl. csomagolt toast kenyeret fogyasztanak a nyugati mintára, de ezt valahogy nem tekintik teljesértékű kenyérnek. Az a snack, a különlegesség. Tehát a gabonát megfelelő forrásból és jó tudatban fogyasszuk. Látni fogjuk, hogy a frissen sült kenyérlepények, mint a csapáti, nán vagy a puri sokkal több energiával látnak el bennünket, mint a bolti, előre csomagolt ételek, ha azokból elfogyasztunk akár egy nagy tányérral.

Az otthon, a konyha és annak rezgése az egészségünk előhírnöke, előszobája. Amikor étkezünk, akkor figyelmünkkel magunk is tehetünk egészségünkért. Ezeket az Ájurvéda is említi.

Ne étkezzünk stresszes helyzetek közepette.
Ne használjunk mobiltelefont, számítógépet vagy TV-t étkezés közben.
Ne beszéljünk negatív, kellemetlen dolgokról, a vitákat hagyjuk későbbre.
Az ételt ajánljuk fel fogyasztás előtt Istennek és érdemes hálásnak is lennünk, amiért finom és tápláló ételek kerülhettek az asztalunkra.