Kulfi – az indiai jégkrém

Fodor Desszertek, Gasztro, Hírek, Receptek

Hamarosan itt a melegebb idő, és akkor bizony már kísérletezhetünk hidegebb édességekkel is. A kulfi az indiai tradicionális jégkrém. Nem csak a gyerekek imádják!

 
A hűtőgépek elterjedéséig kizárólag kulfi wallák (hivatásos kulfi-készítők) készítettek kulfit, ma azonban bárki megteheti ezt a saját otthonában. A kulfi keményebb, mint a jégkrém, ezért tanácsos felszolgálás előtt 2-3 órával kivenni a hűtőszekrényből, hogy megpuhuljon.
 
 
2 evőkanál rizsliszt
2.3 l zsíros tej
125 g cukor
4 evőkanál őrölt pisztácia
1 evőkanál rózsavíz
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
 
A rizslisztet simára keverjük 4 evőkanál tejjel, és félretesszük. A maradék tejet felforraljuk, és 45 percen át, gyakran kevergetve besűrítjük. Ekkor belekeverjük a rizslisztes masszát, a pisztáciát és a cukrot. Még 10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Rózsavízzel és kardamommal ízesítjük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, formákba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Minden 20-30 percben megkeverjük, hogy összetörjük a kristályokat, amelyek kialakulnak. Ha már túl kemény ahhoz, hogy megkeverjük, hagyjuk teljesen megfagyni.
 
Elkészítési idő: 3-3 1/2 óra.
 
Forrás: Tradicionális India