Rasmalai vagy rasamalai az édességek királynője. Egy isteni tejlabda további sáfrányos pisztáciiás tejben felfőzve, behűtve tálalva. Nem csak az európaiak imádják, Indiában is ez az egyik kedvenc édesség.
A rasmalai 3 lépcsőben készül.
1. Először is el kell készítenünk a paneert, vagyis a tejből a sajtot ki kell vonnunk, olyan módon, hogy a zsíros házitejet felforraljuk, és minden liter tejhez 1/2 kiskanál citromsavat vagy 1 nagy kanál citromlevet adagolunk. A kicsapott túrót, vagyis paneert le kell csöpögtetni és még a lehúlés előtt vizes kézzel golyókat formázni belőle.
2. A második lépcsőben egy sűrű cukorszirupot készítünk, simán víz és cukor segítségével. A bő szirupban 4-5 percig főzzük a labdákat.
3. Ezt követően érkezünk el a rasmalai legfontosabb szakaszához. Az utolsó lépcsőben felforralunk 1 liter zsíros tejet, vagy normál tejet 2 dl tejszínnel. Hozzáadunk egy nagyobb csipet sáfrányt, valamint fél kiskanál kardamomot. A forralás végén lehúzzuk a tázről a tejet és hagyjuk teljesen kihűlni.
A túrólabdákat látványosan egy üvegtálba helyezzük és leöntjük a kihűlt sáfrányos, zsíros, tejhabos tejjel. Majd megszórjuk 1 marék vágott pisztáciával és kevés vgott mandulval. Legalább 4 órára a hűtőbe tesszük és hagyjuk összeérni az édességet. Hidegen tálaljuk, majd begyűjtjük az elismerést. 🙂