Egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető energiabomba, ami kiváló vendégváró csemege és gluténmentes is.
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva vagy barack vagy vörösáfonya (tetszés szerint, vegyesen is lehet)
5 dkg darált dió vagy mandula
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 őrölt kardamom
2 evk méz
5 dkg szezámmag
Az aszalványokat aprítógéppel felaprítjuk, kézi turmixxal is darélhatjuk vagy nagy turmix gépbe is tehetjük, ez esetben egy kis vízre is szükségünk lesz hozzá. A masszához hozzákeverjük a mézet, amely kiválóan ragaszt, a fűszereket és kis golyókat formázunk. ha az aszalványunk nagyon darabos és nem ragad kellően kis szilva, vagy baracklekvárral is segítjük a kívánt, gyúrható állag létrejöttét. Ha pedig véletlenül túllövünk a célon és nagyon folyós a massza kevés búzadarával segíthetünk a dolgon.
Egy száraz (!!!) serpenyőt felforrósítunk és a szezámmagot néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Ekkor egy tálkába szórjuk és az aszalvány-golyókat beleforgatjuk a szezámmagba. A kis oltárunkon felajánljuk és muffin-papíron kínáljuk.