ÖkoVerzum: Fenntarthatóság fiataloknak a gyakorlatban

Fodor Életmód, Hírek, Kiemelt, Krisna-völgy, Krisna-völgy programajánló

Az ÖkoVerzum egy kapcsolódási pont. Azért alkottuk meg, hogy azok, akik akarnak tenni a jövőjükért, és ezt a jövőt a Föld bolygón képzelik el, találkozhassanak olyanokkal, akik már a jó nyomon járnak.

A csapatunk tagjai mind egyéni küldetéstudattal rendelkeznek, de egy közös bennünk: segíteni szeretnénk. Szeretnénk, ha mindenki, aki kapcsolatba kerül velünk, megtalálhatná, amit keres.

Az ÖkoVerzumnak Krisna-völgy ad helyet.
Krisna-völgy Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb öko-közössége.
Több, mint 300 hektáros területén, a hajdani birkalegelő helyén a sokszínű élővilág számos fajnak ad otthont. Több mint 950 fa- és bokorfaj található a botanikus kertjében, mely az oktatás mellett lehetővé teszi a természetközeli élővilág megőrzését és az étkezési terményekre irányuló kutatást is.

Kezdettől fogva az önfenntartás munkált alapelvként a közös munka, szociális fejlődés és hagyományos technológiák segítségével.

Krisna-völgy nem része az országos áramhálózatnak. Az itt élők házaiban a szükséges áramot napelemek és szélmalmok állítják elő.

A közösség vízellátását a házak melletti kutak, valamint egy közös, 330 méter mély fúrt kút adja. A szennyvíz feldolgozása pedig egy zéró-kemikália, zéró energia nád-ágy zónarendszerrel történik. A háztartások mosási technológiái környezetbarát mosószereken alapulnak, mint például az ecet és a mosószóda.

A közösségnek van biokertje is, amely zöldségeket és gyümölcsöket biztosít a templom és a háztartások számára. A termelés mellett a raktározás és eltartás is fontos szempont. A 150 m2-es tárolópincénk jelentősen hozzájárul az önfenntartáshoz a téli hónapokban. Hagyományos raktározási és konzerválási módszereket, valamint dehidratálást alkalmaznak, tartósítószerek hozzáadása nélkül.

A Tehénvédelmi Központ, a Gosala ad otthont Krisna-völgy csordájának, melyben magyar tarka, tiroli borzderes és indiai zebu is képviselteti magát. Területe folyamatos fejlesztés alatt áll. Jelenleg egy 550 m2-es akol, két ökör karám, egy szénatároló és az eszközök tárolására szolgáló helység található ott.

Az ÖkoVerzum program

Amit a programjaink alatt kínálunk:
✓ Teljes ellátás
✓ Kellemes szállás
✓ Filozófia
✓ Gyakorlati képzés
✓ És egy csomó minden más…

-> 50 óra gyakorlat
Gyere egyedül vagy az osztálytársaiddal, több részletben, vagy akár egyszerre is!

-> 1 hónapos gyakorlat
Egy hónap alatt lehetőséged van átlátni a kiválasztott terület tevékenységeit és kipróbálni magad bennük!

-> 3 hónap az igazán elhivatottaknak
3 hónap alatt mélyebb megértésed lesz az önellátásról, ezt a tudást már át tudod ültetni az életedbe is.
Alkothatsz, megtanulhatsz bánni nagy állatokkal vagy képes lehetsz megalkotni a saját biokertedet!

Szeretnénk lehetőséget nyújtani azoknak, akik akarnak tenni a jövőjükért. Ezért jött létre az ÖkoVerzum projekt, melynek keretében lehetőséget biztosítunk a következő területeken való tapasztalatszerzésre:

Méhészet
Méhészetünk lehetőséget biztosít számodra, hogy elsajátíthasd a szakma minden rejtelmét.

Textilműhely
Szövőműhelyünkben megtanulhatod a kézi ruhakészítés technikáit, hímzést és még sok minden mást.

Tehénvédelmi Központ
Tehénvédelmi Központunk biztosít lehetőséget számodra, hogy megismerd az etikus állattartás mikéntjét, hogy harmóniában élhess önmagaddal és a természettel.

Biokertészet
A biokertészetet azoknak ajánljuk, akiknek fontos a természetes, fenntartható életmód, és a tiszta, vegyszermentes ételek. Ittléted során kiváló szakemberektől sajátíthatod el a biozöldség termesztés művészetét.

Vegetáriánus konyha
Ha nyitott vagy rá, vegetáriánus konyhánkban mindent megtanulhatsz, az alapoktól a komplett ételkészítésig.

Öko-gazdaság
Ez a gyakorlati foglakozás a fenti 5 terület kombinációjából áll.

Miért éri meg eljönnöd?
Lehetőséget nyújtunk számodra, hogy olyan tudást sajátíts el, amit máshol nem kapnál meg – egy csodálatos, természetes környezetben, nagyszerű közösség és csapat tagjaként az egyszerű élet, emelkedett gondolkodás szellemében. A gyakorlati képzés ideje alatt a szállás, az étkezés és a TB is biztosított.

Bővebben: https://okoverzum.krisnavolgy.hu/

Az éghajlatváltozás globális problémává vált, s nem várt kihívások elé állít bennünket. A föld, a víz, és a levegő egyre szennyezettebbek. Sajnos az egyoldalú kizsákmányolásnak köszönhetően egyre komolyabb környezeti visszahatásokkal kell szembesülnünk.

A változás már nem választás kérdése.
Az egyetlen, amiben dönthetünk, az az, hogy hogyan reagálunk a megváltozott körülményekre.
A valódi megoldás a fiatal generációban rejlik, mert ha valaki, akkor ők képesek csak felvenni a versenyt a nemkívánt folyamatokkal.

A társadalom egészét érintő problémák megoldására irányuló törekvésekben való felelősségvállalás fontosságát felismerve hoztuk létre Krisna-völgyet harminc évvel ezelőtt. Krisna-völgy egy vidéki közösség, amely képes megoldást nyújtani ezen problémákra.
Ahhoz, hogy az emberek megfeleljenek a kihívásoknak, kezdeményezniük kell, s minden egyes személynek tisztában kell lennie saját felelősségével.

Az önfenntartó farmközösségek jelentik a megoldást a fent említett problémákra. Ilyen közösségekben mindenki olyan életmódot alakíthat ki, amely harmóniában áll a természettel és a környezettel, s egészségesen, környezettudatosan élhet.
Archaikusnak, vagy visszalépésnek tűnhet, de igazából egy olyan életmód bemutatására törekszünk, ami ténylegesen fenntartható.

oko_szorolap_150x150_2023_gandharvika