Igazi szezonális finomság Hémangi konyhájából. Éppen a legolcsóbban beszerezhető vitamin és rostdús alapanyagokból.
Télies lekvár, amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtökpép
2 kg alma
1 db citrom
4 db narancs
1 ek reszelt friss gyömbér
1 nagyobb fahéjrúd
15 dkg barnacukor
2 ek pektin
A sütőtököt szeletekre vágjuk, majd sütőben megsütjük. Kiveszünk belőle 50 dekát. Az almát meghámozzuk és lereszeljük. A citromot és a narancsokat kifacsarjuk (a gyümölcshús is belemehet). Egy nagy lábosban feltesszük az almát főni, hozzáadjuk a citrusfélék levét is. Megszórjuk a fűszerekkel, lefedjük, és 6-8 perc alatt puhára pároljuk. Ha megvan, beletesszük a sütőtökpépet, majd egy botmixerrel az egészet pürésítjük, és tovább főzzük. Közben elkeverjük a cukrot és a pektint. 10 perc főzés után alaposan elkeverjük a lekvárban a pektines cukrot, majd 2 perc múlva levesszük a lángról. Kimosott üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a tetejüket, és vagy száraz dunsztba vagy befőzőautomatába tesszük.
A szerző főzőtanfolyamai és megjelent szakácskönyvei után a 108.hu oldalon érdeklődhetsz.
Forrás: vegavarazs.hu