Fenntarthatóság az oktatásban

Fodor Hírek, Kiemelt, Krisna-völgy, Sajtópont

Krisna-völgy az elmúlt közel 30 évben Európa legsikeresebb ökofalujává nőtte ki magát. Az ott lakók fenntartható életmódját a világ minden sarkából érkező szakemberek és diákok tanulmányozzák. Krisna-völgy fenntartható életmódjának alapja az Isten-központúság, annak elismerése, hogy Isten a végső tulajdonos és az Ő tulajdonával felelős módon kell bánni. Ezt az elvet a mindennapi életben alkalmazni és a jövő nemzedékének oktatni is kell.

Krisna-völgy általános iskolájának alapításától kezdve célja, hogy a közismereti tárgyakat, a Krisna-tudat szentírásait és a vallási tárgyakat, valamint a fenntartható életmód gyakorlati ismereteit integráltan tanítsa. Ennek érdekében a tananyagot és az oktatásmódszertant folyamatosan fejlesztik.

Ez a folyamat fontos állomásához érkezett el 2020 augusztusában, amikor is elfogadásra került az új, egyedi megoldásokat tartalmazó tanterv. Újdonsága, hogy úgy alakították ki a tantárgycsoportokat, hogy azok ötvözik az ősi védikus ismereti rendszert a mai kerettantervi elvárásokkal. Fontos, hogy a tantárgycsoportok megnevezésénél is egyértelműsítik a világnézeti elkötelezettséget: az értéksemleges „természettudomány” kifejezés helyett a „teremtéstudomány” név alatt oktatják a reál tárgyakat.

A Krisna-völgyi iskola tanárai bíznak abban, hogy a jelenlegi forrongó világban az örök értékeken alapuló oktatással felkészített fiatalok egy megváltozott világban is megtalálják helyüket és biztos tudással fogadják a kihívásokat.

www.krisnavolgy.hu