Egy igazi kincs a kamrából. Nem csak igazi vendágváró csemege, hanem télen a legjobb melegítő hatású gyümölcs és táplálékforrás. Faludi Kata receptje.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,5 dl napraforgóolaj
- 1 dl narancslé
- 15 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 5 szép alma
- 1/2 citrom leve
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 10 dkg darabolt dió
A tésztához az olajat és a narancslevet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a narancs reszelt héját, egy kanállal összekeverjük, majd a sütőport és a lisztet is hozzáöntjük, és egyszerűen összedolgozzuk a masszát.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk és lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon be, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket és a darabolt diót, és alaposan összekeverjük ezeket az elemeket is.
Egy tepsit vagy egy pitetálat sütőpapírral kibélelünk, a tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, elterítjük rajta a fűszeres almát, a maradék tésztát pedig a tetejére morzsoljuk – ettől a morzsolástól lesz lyan guszta, rusztikus a piténk.
170 fokos sütőbe tesszük, és légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd ízlés szerint szeletelve, kockára vágva tálaljuk.