Vegán almáspite

Admin Desszertek, Hírek, Kiemelt, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Egy igazi kincs a kamrából. Nem csak igazi vendágváró csemege, hanem télen a legjobb melegítő hatású gyümölcs és táplálékforrás. Faludi Kata receptje.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1,5 dl napraforgóolaj
  • 1 dl narancslé
  • 15 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 5 szép alma
  • 1/2 citrom leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 dkg darabolt dió

A tésztához az olajat és a narancslevet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a narancs reszelt héját, egy kanállal összekeverjük, majd a sütőport és a lisztet is hozzáöntjük, és egyszerűen összedolgozzuk a masszát.

A töltelékhez az almákat meghámozzuk és lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon be, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket és a darabolt diót, és alaposan összekeverjük ezeket az elemeket is.

Egy tepsit vagy egy pitetálat sütőpapírral kibélelünk, a tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, elterítjük rajta a fűszeres almát, a maradék tésztát pedig a tetejére morzsoljuk – ettől a morzsolástól lesz lyan guszta, rusztikus a piténk.

170 fokos sütőbe tesszük, és légkeverés mellett kb. 45 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd ízlés szerint szeletelve, kockára vágva tálaljuk.