Bal Mithai – az indiai csoki

Admin Desszertek, Gasztro, Hírek, Kiemelt, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Azt mondják, az indiaiak ezerféle ételt tudnak készíteni csak gabonából vagy tejből. Ez valószínűleg így igaz, mert rengeteg olyan folyamatot alkalmaznak konyhaművészetükben, amihez az európai háziasszonyoknak nem biztos, hogy lenne türelmük. Az egyik ilyen az „indiai csoki” névre keresztelt finomság, amelyet évezredek óta fogyasztanak. Hagyományosan a Himalájából, Uttarakhand keleti régiójából (Kumaon) származik. Az elkészítése kicsit körülményes, de házilag sem lehetetlen, és valószínűleg megéri a befektetést.

300 g khoya (1 nagy bögre), kb. 1,5-2 liter házitejből, vagy 300 g valódi tejpor
150 g porcukor
1 tk őrölt kardamom
1 csésze cukorgolyó vagy fehér mák
1 ek ghí/tisztított vaj/vaj
1 csésze cukor
½ csésze víz

A khoya lényegében véve egy tejzsírféle, ami a tej lassú forralásából jön létre. A friss, nyers házitejet addig kell forralni, amíg az összes víztartalom el nem párolog belőle. A vége egy sárgás, zsíros-fölös termék, amit később kissé kiszárítanak. Ha házilag készítjük, a zsíros masszának legalább egy fél napot adjunk, hogy egy szűrűben vagy egy tálcán kissé porszerűvé váljon. A khoya nem más, mint száraz, természetes tejpor, így ha nagyon aggódunk az előfőzés miatt, 300 g tejporból is elkészíthetjük a csokit.

Egy teflon serpenyőben felolvasztunk 1 kanál vajat, vagy tisztított vajat, majd hozzámorzsoljuk ezt a speciális tejterméket, a khoyát, meghintjük kardamommal és elkezdjük lassan aranybarnára pirítani. Közben egy kis lábasban a vízből és cukorból szirupot főzünk, majd amikor forr a szirup, lassan hozzáadjuk a masszához és tovább hevítjük, amitől elkezd növekedni a khoya térfogata. Az aranybarnára pirult masszát egy tálcára vagy jénaiba egyengetjük, formázzuk és hagyjuk kissé megszáradni. Pár órával később csokibonbon méretű kis szeletkékre vágjuk és vízbe mártás után megforgatjuk cukorgyöngyökben, indiai változatában ezek belsejében eredetileg pirított fehér mák található. Ennek hiányában ázsiai boltokban kapható fehérmákkal fedjük a darabokat, amitől ízletes és még finomabb lesz az édesség.