30 éves Krisna-völgy – átadták az ökrös járgányházat

Fodor Hírek, Kiemelt, Krisna-völgy, Öko, Sajtópont

Szombaton átadásra került hazánk legnagyobb és egyetlen aktív ökrös járgányháza, amely egy állati erővel működő, gázolaj nélkül funkcionáló munkagép. A járgány olajpréselésre, faapríték előállítására, elektromos áram termelésére, lisztőrlésre, takarmány finomítására is használható.

Krisna-völgy lakói az elmúlt 30 esztendőt azzal töltötték, hogy egy kitikkadt birkalegelőből élhető, és virágzó ökofalut varázsoltak megteremtve egy varázslatos életteret, ahol az ember testi és lelki szükségletei egyensúlyba kerülhetnek. Mindez megfelel a jövő elvárásainak, és az egyetlen biztos jövőt szavatolja az emberiség számára. Az élelmiszer- és energetikai válság ugyanis a mindennapok részévé vált és világossá tette, hogy semmi sem szavatolja a lakosság ellátásának biztonságát a jelenlegi rendszerben. Az emberiségnek fel kell készülnie egy klímaváltozással járó környezeti és társadalmi átalakulásra. Krisna-völgy nemcsak gyönyörű biofarm, hanem valóban a béke szigete, ahol a lelki, spirituális elmélyülés, a meditáció is teret kap, az ember minőségi életet élhet.

Ugyanakkor egy modellprogram is, amely másolható, sokszorosítható hazánkban és szerte Európában. Egy tudatos visszatérés ahhoz a természetközeli életformához, amelyet nagyszüleink éltek, kiegészítve a modern kor vívmányainak okos használatával. A magyar hagyományok megőrzése, az ősi indiai-védikus kultúra bölcsességének gyakorlatba ültetése, az erőszakmentesség elvének megvalósítása és a természet tisztelete – ezek azok az értékek, amelyek révén Krisna-völgy már 30 éve működik. Az évente több mint 30.000 turistát és zarándokot fogadó turisztikai központ nyitva áll minden feltöltődni és tanulni vágyó előtt. A biokert, a biointenzív, ökológiai termesztés titkai, a tehénvédelmi központ tudáskincse, a tájgazdálkodás, a vízhasználat és vízmegőrzés, de akár a vegetáriánus ételek elkészítésének titkai is nyitva állnak az érdeklődők előtt.

A 30. éves jubileumi rendezvényen és járgányház megnyitón részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, Móring József Attila országgyűlési képviselő, Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke, az Indiai Köztársaság Nagykövetségének képviseletében Mr. S Ramji másodtitkár, valamint Sivaráma Swami vezető lelkész és Hosszú Zoltán egyházelnök.

„A hagyomány, a megújulás, a fenntarthatóság és az önellátás a stratégiai jelentőségű kérdések a jövőnk szempontjából” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a somogyvámosi Krisna-völgy hagyományos járgányház átadóján, szombaton.

A tárcavezető emlékeztetett, a somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu Európában. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a természetközeli életmód és a falusi gazdálkodás igenis lehet minőségi és vonzó.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, mind erkölcsi, mind fizikai értelemben a megmaradásunk alapja, hogy megőrizzük a hagyományos-természetes világképet, a falusi élet és munkakultúra értékeit, fejlesszük és továbbadjuk az utánunk következő generációknak is. Hozzátette, ehhez az szükséges, hogy megtaláljuk és megőrizzük a teremtett világ egyensúlyát és egységét azért, hogy ne vesszen el az a tudás, amely minden körülmények között ételt tud adni az asztalra.” (Forrás: Kormany.hu)

Krisna-völgy lakóinak fenntarthatósági és a stabil jövőt szavatoló törekvései minden magyar polgár hasznát szolgálják. Értékteremtő munkánkat az adó 1% felajánlásával a legegyszerűbb támogatni. A felajánlást május 22. éjfélig akár utólag is beküldhetik az adózók a NAV felé. Köszönjük, hogy segítségetekkel egy élhetőbb, fenntartható jövőt építünk!

-> Ha egyetértesz törekvéseinkkel, támogasd munkánkat. Kérünk, hogy gondolj ránk adód 2X1%-ával! 🙂

Adószám: 18095575-1-41 Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány
Technikai szám: 0389, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége – Iskcon Hungary
Rendelkezői nyilatkozat letöltése itt: www.egyhazi.hu
Köszönjük szépen!

(Fotók: Balogh Tas, Filo Foto)