A természet ajándékai – a mosónövények: vadgesztenye, mosódió és társaik

Fodor Öko

A mosónövények közül sokunknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra.  Közülük is az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a zöld háztartásokban nagy népszerűségnek örvendő mosódiónak. Ezért is gondoltam arra, hogy e heti írásunkban vegyük sorra a két növényt, és nézzük meg, hogyan is használhatjuk azokat mosó-, tisztító- és tisztálkodó szerként. A mosódió és a vadgesztenye A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) a szappanfélék családjába tartozó DK-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény, melynek termését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia …

Friss zöldség egész télen át

Fodor Öko

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba. A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok …

Az MKTHK üdvözli az új katolikus egyházfő megválasztását

Fodor Hírek

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, a Krisna-tudat Nemzetközi szervezetének (ISKCON) hazai képviselője üdvözli Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros úr pápává választását és őszinte jókívánságait fejezi ki. I. Ferenc pápa egyszerűsége, lemondottsága, az emberek iránti önzetlen odaadása már beiktatásakor követendő példát mutat. Elkötelezettsége a szegények megsegítése iránt, az igazságosság és a puritán életvitel, valamint a magzati élet védelmében tett erőfeszítései a legfontosabb és legnemesebb emberi értékek kifejeződését segítik korunkban. Korábbi véleménynyilvánításai, nyilatkozatai alapján személye a földrészek, kultúrák és vallások közötti átfogó párbeszéd, a hagyományok követésének és az új irányok kijelölésének jelképe. Az MKTHK jó egészséget és erőt kíván tevékenységéhez és reméli, …

Zöldellő egyház – egy kötet a hit és a környezet kapcsolatáról

Admin Hírek, Öko

Egy új és nagyszerű összefoglaló a vallások természeti környezethez való viszonyulásáról és a tanaikból fakadó természetvédelemről. Zöldellő Egyház címmel jelenik meg a Ma & Holnap magazin kiadójának első kötete. Az interjúkötetben 8 vallási felekezet képviselője osztja meg gondolatait a fenntartható fejlődés jelentőségéről, teremtett világunk megőrzésének lehetőségeiről. A kötetben megszólaló egyházak, ill. különböző felekezetek hívei: – Magyar Katolikus Egyház, – Magyarországi Református Egyház, – Magyarországi Evangélikus Egyház, – Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, – Hit Gyülekezete, – Magyarországi Muszlimok Egyháza, – Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (Gaura Sakti das, Krisna-völgy egykori alpítója és volt vezetője), – Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház

Cukkini, zöld kaliforniai paprika és paradicsom

Admin Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Egyszerű nyári ebédhez. Hozzávalók: 2 evőkanál ghí vagy növényi olaj 1 kávéskanál római kömény 1 1/2 kávéskanál csípős hegyes zöldpaprika, darálva 1/4 kávéskanál hing 1 kávéskanál kurkuma 2 kisebb zöld kaliforniai paprika 6 közepes cukkini 1 kávéskanál őrölt koriander 6 közepes paradicsom 1 1/2 kávéskanál só 1 kávéskanál barna cukor 1 evőkanál finomra metélt petrezselyem A zöldségeket megmossuk, a paprikát 1.5 cm-es négyzetekre, a cukkinit 1.5 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzzuk, húsát cikkekre vágjuk. A római köményt megpirítjuk a felforrósított ghíben vagy olajban. Hozzáadjuk a csípős hegyes zöldpaprikát, a hinget, és a kurkumát, majd néhány másodperccel később …

Barbatti nariyal subji – Kókuszos zöldbab urad dāllal

Admin Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

  Hozzávalók: 250 g zöldbab fél friss kókuszdió 3 evőkanál rizs 6 evőkanál feles hántolt urad dāl 3 evőkanál ghí vagy növényi olaj 1,5 kávéskanál római köménymag 1/4 kávéskanál hing 8 curry levél 1 kávéskanál só 2 kávéskanál őrölt koriander 1 kávéskanál őrölt római kömény 3 evőkanál urad dālt és 3 evőkanál rizst finomra darálunk. A kókuszdiót feltörjük, levét pohárba öntjük, húsának felét finomra reszeljük. Másik felét hűtőszekrényben tárolhatjuk, esetleg chutney-t készíthetünk belőle. A ghít vagy olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a római köménymagot, a curry levelet és 3 evőkanál urad dālt. Mikor a dāl megpirult, beleszórjuk a hinget, a megőrölt rizs-dāl keverékét, …

Avokádókrémes karfiolcsoda

Admin Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Különösen perzselő nyári hőségben üdítő családi ebéd. Hozzávalók: 1 nagy karfiol (kb. 1,25 kg), 1 nagy paradicsom, 2 kk olívaolaj, 1 ek citromlé, 1 kk paprika, 1 kk őrölt koriander, 1/4 kk só, 1/8 kk frissen őrölt fekete bors, 2 avokádó, 3 ek tejföl A karfiol leveleit eltávolítjuk, fás torzsáját kivágjuk, de magát a karfiolt egészben hagyjuk. Puhára pároljuk. Legalább 3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az avokádó héját lehúzzuk, magját kivesszük, majd összetörjük és kikeverjük a fűszerekkel, a tejföllel és a megpucolt, apró kockákra vágott és lecsöpögtetett paradicsommal. Egy nagy tányért kibélelünk salátalevelek-kel, ráültetjük a karfiolt, bevonjuk az avokádókrémmel, és …

Nariyal matar shorba – Paradicsomos brokkoli

Admin Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb brokkoli 50 dkg paradicsom 6 evőkanál ghí vagy növényi olaj 2 kávéskanál római kömény 1 kávéskanál hing 2 kávéskanál só 2 dl tejszín vagy tejföl (elhagyható) A paradicsom héját lehúzzuk, húsát elturmixoljuk. A ghít vagy olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a római köményt, beleszórjuk a hinget, belekeverjük a zöldségeket, és fedő nélkül addig főzzük, míg a brokkoli megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl! Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejszínt. Elkészítési idő: 30 perc.

Matar panír szabdzsi – Zöldborsó és házisajt paradicsom mártásban

Admin Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A matar panír Punjabból származik, de egész Indiában elterjedt, és több száz változata ismeretes. Ez a változat ízletes, könnyen elkészíthető és ideális ünnepi alkalmakra. Hozzávalók: 200 g házi sajt ghí vagy növényi olaj a sütéshez 4 kávéskanál só 2 1/2 kávéskanál kurkuma 3 dl savó 2 evőkanál ghí vagy növényi olaj 1/2 kávéskanál római kömény 1-2 friss erős zöldpaprika 1 kávéskanál friss gyömbér 1/4 kávéskanál hing 500 g zöldborsó 150 ml víz 6 paradicsom 1 1/2 evőkanál citromlé 1 kávéskanál garam masala A házisajtot 1.5 cm-es kockákra vágjuk és a zsiradékban aranybarnára sütjük. Lecsöpögtetjük, majd 2 kávéskanál sóval és 2 …

Burgonya tikka

Admin Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 1 ek vaj, 1 és 1/4 kk só, 1/4 kk frissen őrölt fekete bors, 1/8 kk frissen őrölt szerecsendió, 1/4 kk kurkuma, 1 ek citromlé, 1/4 kk csípős fűszerpaprika, 2 ek finomra metélt friss koriander-levél vagy petrezselyem, 3-4 ek teljes kiőrlésű liszt, ghí vagy étolaj a sütéshez A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Belekeverjük a többi hozzávalót, majd 8 részre osztjuk, melyekből olajos kézzel 1,5 cm vastag korongokat formálunk. Kissé kiolajozott palacsintasütőben a lehető legkisebb lángon mindkét oldalukat 15-20 percig sütjük, hogy vörösesbarna héjuk képződjön. Forrón tálaljuk.

Csicseriborsó-vada

Admin Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Hozzávalók: 5 dkg friss korianderlevél, spenót vagy sóska, 20 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt, 3 dl joghurt, 1-2 erős zöldpaprika, 2,5 kk só, 4 dl víz, ghí vagy olaj a sütéshez A korianderlevelet, spenótot vagy sóskát alaposan megmossuk, a fás szárakat eltávolítjuk. Apróra vágjuk a leveleket és összekeverjük a csicseriborsóliszttel, a joghurttal és a fűszerekkel. Állandó keverés közben hozzáöntjük a vizet, míg tejszerű halmazállapotú nem lesz. Lassú tűznél 15-20 percig főzzük, a végefelé állandóan kevergetve. Akkor van kész, amikor ha kiveszünk egy kiskanálnyit, az hideg felületre téve megszilárdul. Ekkor tepsibe vagy 3 cm magas peremű tálcára öntjük, és legalább 1 órán …

Hari mirch bhadzsi – Töltött zöldpaprika

Admin Receptek, Vendégváró csemegék, italok

A csípős ételek kedvelőinek… Hozzávalók: 12 csípős, hegyes zöldpaprika, 1/2 kk őrölt mustármag, 1/2 kk kurkuma, 1/4 kk só, 1 ek csicseriborsó vagy sárgaborsóliszt, kb. 1 ek joghurt, ghí vagy növényi olaj a sütéshez A paprikát megmossuk és szárazra töröljük. Éles késsel hosszában kettévágjuk őket. Óvatosan kiszedjük a magjukat és az erüket, folyóvíz alatt leöblítjük, majd ismét szárazra töröljük őket. A fűszereket, a csicseriborsólisztet összekeverjük annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. Finoman bekenjük vele a paprikák üregét. Forró zsiradékban 2-3 percig sütjük, míg sercegni nem kezdenek és barnák nem lesznek. Papírszalvétára helyezzük a kisült paprikákat, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk …

Zöldparadicsom-pakora

Admin Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Hozzávalók: 4 közepes nagyságú zöldparadicsom, 7 dkg kukoricaliszt, 3 dkg kukoricadara, 1 1/2 kk só, 1/2 kk tört feketebors, 1/8 kk csípős fűszerpaprika, 1 kk szárított borsikafű, 4 ek ghí vagy 2 ek vaj és 2 ek étolaj A paradicsomokat 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, szárazra töröljük. A kukoricalisztet összekeverjük a darával, sóval, borssal, paprikával és a borsikafűvel. Ebbe nyomkodjuk bele a paradicsomszeletek mindkét oldalát (a paradicsomok alját és tetejét ne használjuk). Egy teflon serpenyőben 2 evőkanál zsiradékot felforrósítunk, egy sorban beletesszük a paradicsomkarikákat, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük (kb. 1 1/2 – 1 1/2 perc). Ugyanígy járunk el a maradék …