Börfi
Hozzávalók: 1,5 l zsíros tej; 5 dl tejszín; 25 dkg cukor A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavarjuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt …
Malpua
Hozzávalók: A malpua tésztájába: 1 nagyobb érett pépesített banán 300 g fehér liszt 2 ek. tejpor 2 ek .kukorica keményítő 1 kk őrölt édeskömény 1 kk őrölt kardamom kb. 2,5 dl tej vagy kókusztej A sziruphoz: 400 g cukor 1/2 l víz 1 kk sáfrány olaj a sütéshez Egy mély tálban összekeverjük a malpua tésztáját. Sűrű csomómentes palacsintatésztát kell kapnunk. Egy edényben összekeverjük a cukrot a vízzel majd elkezdjük forralni, a forrásban lévő sziruphoz adjuk a sáfrányt és így együtt főzzük 10 percig. Felmelegítjük az olajat, Egy evőkanállal belecsorgatjuk a tésztát úgy, hogy egy tenyérnyi korong alakú formát kapjunk. Mindkét …
Ültem a vonaton és japáztam…
Ültem a vonaton és japáztam: a Hare Kṛṣṇa mantrát mondogattam félhangosan. Egyedül voltam a fülkében egészen a következo állomásig, amikor egy ismerosöm szállt fel a vonatra és ült be hozzám. – Szia! Hát te hová utazol? – Szia! Épp hazafelé tartok. Régen láttalak. Foglalj helyet! – Köszi! Látom, még mindig „krisnázol”. Minden rendben van? – Amint láthatod, minden rendben van. Azóta sem alkoholizálok és dohányzom mint egyesek, úgyhogy teljesen jól érzem magam. – Na jó, akkor most egy-egy az állás. Egyébként nem akartalak megbántani, csak nagyon érdekel egy pár dolog. Ha nem tartalak fel, megkérdezném, mert ki tudja, mikor futunk össze …
Kiemelt ételosztás Húsvét alkalmából
Játékkal, csokoládékkal és egy bevásárlásnyi élelmiszerrel várjuk a rászoruló családokat Húsvétkor is a Blahán. Március 30-án, szombaton 12 órától ismét kiemelt ételosztást tartunk Budapesten, a Blaha Lujza téren. A már hagyományosnak mondható karácsonyi segélyakciónkhoz hasonló nagyszabású rendezvényre lehet számítani, mely a megnövekedett érdeklődés miatt ezúttal a megszokotthoz képest gyorsított és biztonságosabb rendszerrel fog működni. A helyszínen 1300 emberen tudunk majd segíteni meleg étellel, élelmiszercsomaggal, illetve a gyerekeknek játékokkal. Az akcióra nem csak fővárosiakat várunk. Sok év szünet után 1012-ben rendeztünk Húsvétkor kiemelt akciót, és azt tapasztaltuk, hogy a Karácsonykor kialakult kígyózó sor ez alkalommal sem volt rövidebb. Arra következtettünk, hogy …
Govinda Klub a belvárosban
A belvárosi Vigyázó Ferenc utcai Govinda éttermünk különlegessége, hogy meditációs különtermében, helyszínt biztosít a Govinda Klub programoknak. Számos megkeresésre reagálva indítottuk el belvárosi programjainkat hétköznap esténként azok számára, akik érdeklődnek az önmegvalósítás és lelki egyensúly megteremtése iránt. Ezeken az estéken nem csak lelki, filozófiai témákról hallhatunk, hanem olyan gyakorlati ismeretekkel is gazdagodhatunk, amelyek saját hivatásunkban is hasznunkra lehetnek. A védikus írások szinte minden tudományterületet érintenek az egészségmegőrzéstől a párkapcsolatokon, a lélektanon és kommunikáción át a társadalomtudományokig valamint a gazdasági kérdésekig. Átfogó filozófiai és gyakorlati információkat kaphatunk, amelyek személyes világképünkön keresztül járulnak a helyes életvezetés kialakításához. Govinda Klub programjainkon olyan elvekről …
A klímaváltozás főszereplői
Ahogy mondani szokták, manapság már a csapból is a globális felmelegedés folyik, ennek ellenére Magyarországon az emberek többsége még nem tapasztalja e problémákat a saját bőrén. Éppen ezért kissé talán érthetetlen, hogy mitől félnek a szakemberek. Könnyű azt gondolni, hogy ez valami távoli dolog, amely minket nem érint. De ha hétköznapi nyelvre fordítjuk, hogy mit takar a globális felmelegedés, ijesztő problémákkal találjuk szembe magunkat: • szélsőséges időjárás, • természeti katasztrófák, • élelmiszerhiány, • vízhiány. Habár a kutatások eredményei alapján egyértelmű, mégsem kap megfelelő publicitást az éghajlatváltozás és a húsfogyasztás összefüggése. A hústermelés ma a globális felmelegedés egyik legfőbb okozója. Az …
Mit tehetünk az egészségünkért? Praktikus ötletek az Ájurvéda tudományából
Az ájurvéda az élet tudománya, amely az ősi Vedák transzcendentális tudásának része. Istentől származik, hiteles tanítványi láncolaton keresztül jutott el hozzánk. Ellentétben a nyugati orvoslással, ahol csupán egy-egy kiragadott tünetet próbálunk megszüntetni, esetenként elnyomni, az ájurvéda holisztikus szemléletű tudomány, ami azt jelenti, hogy a lélek, a tudat, az elme és a fizikai test állapotát, kölcsönhatását szemléli és ezek harmóniáját próbálja fenntartani. Ahhoz, hogy ezek egészséges egyensúlyát meg tudjuk őrizni, az ájurvéda módszereit érdemes követnünk. Az egészségmegőrzés alappillérei az ájurvéda szerint a belső és külső tisztaság, a megfelelő étrend és a helyes életmód. A belső tisztaság alapfeltétele a Védák által lefektetett …
Puri – zsiradékban sült lepény
A leggyorsabban elkészíthető lepényféle. Kissé jártasabb szakácsok hatalmas üstökben akár huszat is képesek egyszerre (azaz 4-5 perc alatt) megsütni! Főként ünnepi lakomákhoz ajánljuk. Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű liszt 100 g fehér liszt 1/2 kávéskanál só 1 evőkanál vaj vagy ghí 175 ml meleg víz. ghí vagy növényi olaj a sütéshez A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, és elmorzsoljuk benne a vajat vagy a ghít. Lassanként hozzáadjuk a vizet. Vajas kézzel 5-8 percig gyúrjuk. Fényes, kemény tésztát kapunk. A ghít felmelegítjük. közben a tésztát 16 gombócra osztjuk, és egy kis ghí segítségével kerek, egyenletes vastagságú lepényeket nyújtunk belőlük. (Ne …
Alma csatni – Seb chatni
Hozzávalók: 6 közepes alma 1 1/2 kávéskanál ánizs 2 evőkanál ghí vagy vaj 2 szárított erős pirospaprika, összemorzsolva 1 kávéskanál kurkuma 50 ml víz 6 evőkanál cukor Az almákat megmossuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A ghít vagy vajat felmelegítjük, a fűszereket enyhén megpirítjuk benne, belekeverjük az almát, és 5-6 percig pároljuk. Ekkor aláöntjük a vizet. Lefedjük, és nagy lángon, gyakran megkeverve kb. 15 percig főzzük. Eddigre az almának meg kell puhulnia. Hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve addig főzzük, míg a csatni besűrűsödik. Forró purival tálaljuk. Elkészítési idő: 30 perc.
Szezámos burgonya subji
Hozzávalók: 1/2 kg burgonya párolva 1/2 pohár joghurt 2 cm friss gyömbér reszelve, vagy 1/2 evőkanál gyömbérpor 1 evőkanál chili por egy csipet só Ezeket összekeverjük és fél óráig állni hagyjuk. Ezután elkészítjük a chonszot (fűszeres alapot): 1 evőkanál felforrósított ghíbe vagy olajba egyszerre szórjuk bele a következő fűszerek keverékét: 2 evőkanál szezámmag 1 evőkanál fekete mustármag 1 teáskanál római kömény és pirítsuk addig, amíg a mustármag ki nem pattog. Akkor keverjük bele krumplis szószt és hevítsük tovább, amíg a krumpli meg nem puhul. A végén öntsünk bele egy teáskanál citromlevet.
Bhatura – Lángos-szerű, vastag puri
Hozzávalók: 100 g rétesliszt 150 ml joghurt 200 g finom liszt 1/2 kávéskanál só 1 kávéskanál cukor 1/2 kávéskanál sütőpor 3 evőkanál olvasztott ghí vagy növényi olaj kb. 60 ml meleg víz A réteslisztet és a joghurtot elkeverjük egy kis kerámia tálban, lefedjük, és meleg helyen 8-10 órán át állni hagyjuk, amíg kicsit megkel. Ekkor belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a ghít vagy olajat, és annyi vizet, hogy egy közepes keménységű tésztát kapjunk. Lefedve 1/2-3 órát pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk. 14 gombócot készítünk belőle, és lefedjük őket egy nyirkos konyharuhával. Közben a ghít felmelegítjük. …
Chapati – Teljes kiőrlésű lisztből készült lepény
A chapati, vagy hindiül roti India tradicionális, leggyakrabban fogyasztott lepénye, hiszen az átlag családban minden nap asztalra kerül. Az anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a chapati nyújtásának és sütésének művészetére, mely a jó háziasszony ékessége. Hozzávalók: 250 g átszitált teljes kiőrlésű liszt 150 ml langyos víz 1/2 kávéskanál só 2-3 evőkanál olvasztott vaj 14 kávéskanál vaj a tetejére A sót elkeverjük a liszttel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy igen lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz. Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2-2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy …
Gaura-purṇimā darśana 2013.03.24.
Március 24-én, vasárnap fesztivál keretében ünnepelik a hívők az Úr Caitanya Mahāprabhu megjelenési évfordulóját! Fotók a virágokkal díszített oltárról.
Március 30. Ájurvédikus egészségnap
Szeretettel várjuk programunkra, mely ízelítőt ad az 5000 éve lejegyzett, legősibb és örökérvényű gyógyászatról és életmódról! Tíz témában nyújtunk praktikus, gyakorlati tudást, melyet már rögtön alkalmazhat a mindennapjaiban! Mindezt könnyed, szórakoztató módon tesszük, egy kellemes időtöltést varázsolva a kedves Vendégeknek! 2013. március 30., szombat Három különböző időpontban indulnak a programok: 10, 11 és 14 órai kezdéssel. A program hossza kb. 4 óra! Ájurvéda egyenlő az élet tudományával, amely a helyes életvezetést tanítja. Különbsége az általános gyógyászattal ellentétben, hogy egyénre szabott, bármilyen betegséggel szemben hatékony, és elsősorban az okot kezeli, nem csak a tünetet.Alkalmazása testtípusonként változik. Alkatra szabott mozgást, táplálkozást, méregtelenítést …
Tudod, hogy lélek vagy?
Kik vagyunk mi? Csak egy test vagy annál sokkal több? Mi az élet értelme? A lélek azért jön az anyagi világba, hogy tapasztalatot gyűjtsön, azaz igazából nem nekünk vannak lelki élményeink, hanem nekünk lelkeknek van testi élményünk. Mert igazából örök lelkek vagyunk, és ha az igazi tudás birtokában a megfelelő tapasztalatokra teszünk szert életünk során, akkor felismerhetjük és meg is tapasztalhatjuk eredeti, lelki önvalónkat. Várunk Téged is április 2-án, 18 órakor a Govinda Klubban! www.govindaklub.hu