Krisna-völgy tehéncsordája igen sokszínű: Magyar tarka és szürke, tiroli borzderes, valamint indiai zebu is megtalálható a Tehénvédelmi Központunkban! Az első tavaszi kihajtásra a tehenészek tradicionális indiai népi viseletbe öltöznek, kifestik a jószágokat és a hosszú tél után először futtatják meg őket a frissen zöldellő tavaszi mezőn. Ekkor beszerezhetőek lesznek a Krisna-völgyi kézműves termékek, illetve megtekinthető az állati erővel működtetett mezőgazdasági gépkiállítás. E fesztivál napunk az egész családnak kellemes kikapcsolódást nyújt! Bővebb információ és a részletes porgam a Krisna-völgy honlapján: http://krisnavolgy.hu/legelso-legeles-programismerteto/ További programok: www.krisnavolgy.hu/programnaptar/
Május 15. Krisna-völgy 20 éves
Hová tűntek az elefántok? Aki mostanában nálunk jár azt tapasztalhatja, hogy a helyükön komoly építkezésekbe fogtunk. Bizony, egy új recepció épülete kezd kibontakozni az elefántok környékén és ők addig is egy kicsit hátrébb húzódva várják a kedves vendégeket. Az újonnan épülő recepcióépületünkben helyet kap majd többek között jegypénztár, kézműves ajándékok boltja, kiállítótér, kerékpárkölcsönző, akadálymentes szociális helyiség. Autóval, busszal, motorral érkező vendégeink részére a parkolásra pedig az előtte kialakított részben lesz lehetőség. Reményeink szerint a tavasszal átadásra kerülő épületegyüttes vendégeink még jobb kiszolgálását és a Krisna-völgybe való látogatás megkönnyítését szolgája majd. Szeretettel várunk mindenkit, legyenek a vendégeink, ünnepeljenek velünk, 20 esztendős …
Márciusi látogatás Krisna-völgy zöldségeskertjében
Az idén 20 éves Krisna-völgy biokertészete messze földön híres. A termelt fajok- és fajták tekintetében is egyedülálló, és kertészeinek rátermettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy egész éven át ellátják zöldséggel a 130 fős közösséget. Érdemes időről-időre ellátogatni ide, hiszen a rengeteg tapasztalat, elméleti- és gyakorlati tudás valóságos kincsestára. Mostani sétánkon vezetőnk Bálamódaka dásza (Antal Balázs), a zöldségtermesztés irányítója. A téma iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes ellátogatniuk a Krisna-völgyi kertészet általa írt, rendszeresen frissülő blogjára is! Katt ide: krisnakert.hu Krisna-völgy kertészetében az idei szezon is korán kezdődött, hiszen az első magvetések már február utolsó hetében megtörténtek. Elvetették a …
Gaura-purṇimā: az Úr Caitanya megjelenése
Śrī Caitanya Mahāprabhu, az Úr Kṛṣṇa rejtett, alászállt formájaként a 15. században jelent meg, hogy elterjessze a korunkban leginkább javasolt vallásos folyamatot, a Hare Kṛṣṇa Mahāmantra éneklését. Caitanya és Társai kedvteléseiket Bengálban mutatták be. Számos feljegyzés és kiterjedt mű maradt fenn életéről, cselekedeteiről, noha Ő Maga mindössze egyetlen 8 szakaszos verset hagyott hátra. A Krisna-hívők templomi és otthoni oltáraikon Őt jelenítik meg és imádják a leggyakrabban. A rendkívül kegyes Úr Caitanya Phālguna hónap teliholdján, Gaura-purṇimān szállt alá az anyagi világba. A hívők ezért ekkor Rá emlékeznek. 2013-ban, március 24-én fesztivál keretében; teliholdkor, 27-én, pedig alkonyatig tartó böjttel és a Rá …
Istent választva – szerzetessé válni
Szerzetessé válni – Bárki kipróbálhatja vagy erre születni kell? A Kolostorok Titka Hétvége rejtelmei. Lelki sziget a fővárosban. A Gauranga műsorán Balaráma Dász.
Az ima ereje
A leggyakrabban akkor fohászkodunk Istenhez, amikor valami igazán nagy probléma történik életünkben. Az őszinte imádság valódi ereje.
Ítélkezés az élet felett – a bioetika kellemetlen kérdései
Abortusz, béranyaság, ítélkezés a gyermek felett betegsége és más adottságai kapcsán? Az iszlám, a katolicizmus és a Krisna-hit párhuzamai a bioetika kérdéskörében.
13600-33: Adományozz ételosztásunkra az Adhat vonalon keresztül!
Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány 1999 óta működik, hátrányos helyzetű, rászoruló személyek, családok ingyenes ételosztás útján történő megsegítésével foglalkozik, tevékenységét országos jelleggel végzi. Célunk, hogy a szegénységben élő, mindennapi étkezésükről önerőből gondoskodni nem tudó rászorulók, valamint természeti katasztrófák áldozatai számára megfelelő minőségű és mennyiségű élelmet biztosítsunk, és ezzel hozzájáruljunk hátrányaik csökkentéséhez, illetve azok további növekedésének elkerüléséhez. Mottónk: „Testi-lelki egészség”, hisz mindennapos tevékenységünk során célunk túlmutat a gyomor megtöltésén. Azon túl, hogy a meleg étel kézzelfogható segítséget jelent egyes embereknek, társadalmunk általános életminőségén, táplálkozási szokásain, az egymás iránti tolerancia bemutatása által kívánunk javítani. A fővárosban utcai étkeztetésünk a Teleki László …
Emelt adagszámok, Húsvéti kiemelt ételosztás – 400 000 tál étel fölött az Ételt az Életért
Mindennapi ételosztást indít az Ételt az Életért Egerben. Húsvét szombatján a fővárosban várják újabb kiemelt akcióval a rászorulókat. Éves szinten már 400 000 fölötti adagszámmal látják el missziójukat a Krisna-hívők! Egri bővítés Az Ételt az Életért a 2013-as évre célul tűzte ki, hogy a budapesti rendszeres ételosztások fenntartása mellett vidéken is egyre több helyszínen segítse a rászorulókat. Egri Irodája, amely 1999-ben alapult, az alapítvány életmentő célkitűzéseit a szociálisan hátrányos helyzetű észak-magyarországi régióban valósítja meg, együttműködve a helyi ellátókkal és önkormányzati szervekkel. Míg 2012-ben közel 7000 adag meleg ételt osztott ki a helyi csoport, addig a 2013-as évben már megtízszerezik ezt a …
Burgonya Pakóra
Hozzávalók: 4-6db közepes méretű burgonya 200 g sárgaborsó liszt 100g fehér liszt csapott teáskanálmyi kurkuma csapott teáskanlnyi garam masala egy csipet bors só 3 dl víz Ghí vagy olaj a sütéshez Összekeverjük kétfajta lisztet a fűszerekkel, a sóval és a vízzel. Sűrű csomómentes palacsintatésztát készítünk belőle. A tésztát félre tesszük pihenni. A burgonyákat meghámozzuk, majd felvágjuk kb fél centis szeletekre és fél puhára pároljuk, kihűtjűk,hogy könnyű legyen majd megfogni és mártogatni a tésztába. Felhevítjük a ghít vagy az olajat. Megfogunk néhány burgonya szeletet és bele nyomkodjuk a tésztába úgy , hogy teljesen befedje alul-felül és oldalt is.Egyenként lecsöpögtetjük a fölösleges …
Az egészségtanácsok labirintusában
“Gyógyíthatatlan betegnek neveztek”, és ezt sehogy sem fért a fejembe. Viszont volt egy másik nagy problémám is. A gyógyulásom után kétségbeesetten kutatva teljesen eltévedtem a sok jótanács, orvos, természetgyógyász, gyógytermék labirintusában. És végül mindig zsákutcába kerültem, falnak ütköztem. Így töltöttem el sok keserves évet. Most, hogy végre kijutottam ebből a szövevényes labirintusból, arra gondoltam, hogy lerajzolom, közzé teszem a térképét és a kijárat felé vezető utat. A mai napon szeretnék Neked egy nagyon fontos, logikus, objektív útmutatót adni erről. Ennek a fényében a jövőben világosan látni fogod, hogy melyik út hová vezet. Ez a rávilágítás azért érdekes, mert a pszichológiai …
Makkai roti- Kukoricalepény
Észak-India Punjab tartományában nagy népszerűségnek örvendenek a kukoricaalapú lepények. Ez a változat kukoricát, kukoricalisztet és teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, és jól illik csaknem minden zöldségalapú ételhez. Hozzávalók: 4 dl víz, 15 dkg kukoricaliszt, kukoricaszemek 1 cső kukoricáról, 3 ek vaj vagy étolaj, 15-20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 kk só, 1 ek cukor, 1/4 kk csípős paprikakrém, 3-4 ek olvasztott vaj vagy ghí a tetejére A vizet felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vaj vagy az olaj felét. Állandó keverés közben hozzáadjuk a kukoricalisztet, lefedjük és kis lángon 4-5 percig főzzük. A többi vaj vagy olaj hozzáadása után …
Paratha – Réteges lepény
Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt 100 g fehér liszt 2 evőkanál olvasztott vaj vagy ghí 150 ml meleg víz 1 kávéskanál só 10 kávéskanál ghí A kétféle lisztet összekeverjük, sózzuk és belemorzsoljuk a vajat. A meleg vízet fokozatosan hozzáadva középkemény tésztát készítünk. 30 percre félretesszük. Újra átgyúrjuk, 10 egyenlő nagyságú gombócot gyúrunk belőle, amiket nyirkos ruhával letakarunk. Az elsőből kevés liszt segítségével vastag lepényt gyúrunk, a felületét megkenjük olvasztott vajjal vagy ghível, megszórjuk liszttel, és félbehajtjuk. Ismét vajazzuk, lisztezzük, és még egyszer félbe hajtjuk. Háromszöget kapunk, melyet vékonyra nyújtunk, és a felforrósított palacsintasütőbe helyezünk. Többször forgatva mindkét oldalát aranybarnára …
Kela puri – Banános puri
Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű liszt 50 g sárgaborsó liszt 1/2 kávéskanál csípős pirospaprika 1 kávéskanál kurkuma 1 kávéskanál római kömény 1 kávéskanál só 1 evőkanál olvasztott ghí vagy vaj 2 kicsi érett vagy túlérett banán 2 kávéskanál barna cukor ghí vagy növényi olaj a sütéshez A kétfajta lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat vagy ghít. Egy másik edényben pürésítjük a banánt. Belekeverjük a cukrot, majd az egészet a liszthez adjuk, és összegyúrjuk. Ha nem elég nedves, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Ha túl nedves, 1-2 evőkanál liszttel szórjuk meg. Sima, középkemény tésztát gyúrunk …
Ananas pulau – Ananászos rizs
Hozzávalók: 350 g hosszúszemű rizs 500 g kockára vágott friss vagy konzerv ananász 100 g cukor 2 dl ghí 1/2 evőkanál garam masala 100 g pucolt mandula 1 kávéskanál sáfrány 1 dl meleg tej 8 dl víz A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük. A felmelegített ghíben először barnára sütjük az ananászt, majd átlátszóra pirítjuk a rizsszemeket. Ráöntjük az időközben felforralt cukros vizet, még egyszer felforraljuk, majd takarék lángon szorosan lefedve 10 percig pároljuk. Ekkor anélkül, hogy megkevernénk, a tetejére öntjük a langyos tejben feloldott sáfrányt, visszatesszük a fedőt, és újabb 10 perc alatt mostmár készre főzzük.
Bunchi khichari – Rizs és mungóbab egytálétel
Orissza államban, Puriban az Úr Jagannátha templomában a Szekérfesztivált megelőző két hét minden napján felajánlják ezt az egytálételt az Univerzum Urának. A fesztivált, mely sok millió zarándokot vonz az egész országból, két évezrede minden évben megrendezik az Úr Jagannátha tiszteletére. Hozzávalók: 100 g hosszú szemű rizs 170 g feles hántolt mungóbab 1 1/2 kávéskanál kurkuma 2 l víz 1 dl ghí vagy olvasztott vaj és növényi olaj keveréke 50 g kesudió 40 g szeletelt mandula 25 g kókuszreszelék 50 g mazsola 1 db 7 1/2 cm hosszú fahéjrúd 8 szegfűszeg 1 evőkanál római kömény 1-2 szárított erős paprika 2 evőkanál …
Pushpanna – Bengáli virágrizs
A pushpanna, a “rizsek királynője” az egyik legfényűzőbb rizs, és amint arra a neve is utal, olyan színes, mint egy csokor virág. Hozzávalók: 200 g házi sajt 100 g kesudió vagy mandula 100 g reszelt kókusz 6 evőkanál ghí vagy vaj 1 kávéskanál édeskömény 1 kávéskanál római kömény 2 babérlevél 6 összetört egész kardamom 2 kávéskanál őrölt koriander 1 kávéskanál kurkuma 1 kávéskanál őrölt szerecsendió 1 kávéskanál őrölt fahéj 1/2 kávéskanál csípős pirospaprika 1/2 kávéskanál őrölt feketebors 1/4 kávéskanál hing 1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg 350 g hosszú szemű rizs 100 g mazsola 8 dl savó 100 g cukor 1 evőkanál …
Spenótos kicsari – proteindús indiai egytálétel
Hozzávalók: 20 dkg hosszúszemű rizs, 15 dkg feles sárgaborsó, 1/2 dl vaj vagy ghí, 3 babérlevél, 1 ek durvára vágott friss gyömbér, 2 szegfűszeg, 2 kk só, 1 kk kurkuma, 1/4 kk frissen őrölt szerecsendió, 30 dkg friss spenót, 2 paradicsom A sárgaborsót sós vízben szétfőzzük. A ghít vagy vajat felmelegítjük, beledobjuk a babérleveleket, a gyömbért és a szegfűszeget, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. 8-10 percig kevergetve pirítjuk, felöntjük a szétfőzött sárgaborsóval, kevés vizet adunk hozzá, sózzuk, és közepes lángon puhára főzzük. Vigyázzunk, mert a sárgaborsó hamar odakap! A főzés vége előtt 5 perccel belekeverjük az alaposan megmosott, …